НОВИНИ

Турският премиер и водещите опозиционни кандидати гласуваха на изборите

Турският премиер и водещите опозиционни кандидати за президентския пост вече гласуваха на днешните предсрочни президентски и парламентарни избори в страната, предаде Анадолската агенция. Министър-председателят Бинали Йълдъръм упражни правото си на глас в Измир.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
12:49, 24.06.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света

"Пожелавам изборите да донесат на целия ни народ мир, спокойствие и братство", заяви премиерът и отбеляза позитивната атмосфера в изборния ден. "Хората се стичат, за да дадат гласа си", посочи той.

Йълдъръм се пошегува, че ще даде креслото си на търг, тъй като в бъдеще то няма да бъде нужно на никого. Премиерът отговори с чувство за хумор на забележката на журналист, че няма да може да предаде на никого поста, тъй като в новата система на управление, която влиза в сила след изборите, няма да има министър-председател.

"Креслото ми остава у нас. Ще го обявя на търг", пошегува се премиерът, цитиран от частната турска телевизия НТВ.

Правото си на глас упражниха и кандидатите на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Мухаррем Индже и на "Добра партия" Мерал Акшенер. Индже и Акшенер са поставяни съответно на втора и трета позиция в предизборните прогнози на социолозите след досегашния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

Индже гласува в Ялова, но заяви, че след това заминава за Анкара, за да следи изборните резултати. "Нека е честито на родината и на народа", пожела кандидатът на НРП, сочен като възможен съперник на Ердоган на евентуален балотаж на 8 юли.

Лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу също вече гласува в столицата Анкара.

Председателката на новата "Добра партия", която също претендира за президентския пост, Мерал Акшенер гласува в Истанбул.

"Най-важната дума е свободната воля. Пожелавам свободната воля на избирателите да се отрази в урните", каза тя, след като даде гласа си.
Вече гласуваха и няколко министри от кабинета, сред които тези на вътрешните и външните работи и на правосъдието. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу окачестви днешните избори като най-важните в историята на страната, откроявайки прехода от парламентарна към президентска система на управление, който ще настъпи след тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ подозират в изказванията на Корнелия Нинова опозиционна ревност и завист
ГЕРБ подозират в изказванията на Корнелия Нинова опозиционна ревност и завист
Световен ден на йогата
Световен ден на йогата