НОВИНИ

Русенец преплува благотворително 10 км

Русенец преплува с благотворителна цел разстоянието от 10 км с една ръка. Каузата на 24-годишния треньор по плуване в Спортното училище Теодор Цветков е набиране на средства за изграждане на водно-рехабилитационен център за деца с двигателни увреждания. Това е втората благотворителна акция на младия мъж, който през декември миналата година плува, за да подпомогне лечението на малката Мартина Танева от Банско.

bnt avatar logo
от Венета Николова
07:27, 25.06.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Със завързана към тялото дясна ръка, Теодор плува в продължение на 4 часа само с лявата в езерото на лесопарка Липник. За това изпитание е тренирал само веднъж, при това в басейн.

Теодор Цветков: Тук е коренно по-различно басейн и езеро – тука има леко течение, мътна вода, вятър.

Младият мъж, който две години поред вади богоявленския кръст от водите на Дунав и веднъж в Македония, от половин година помага на Илиян Русев от Фондация „Александър Русев” за раздвижването на деца с двигателни проблеми в басейн.

Теодор Цветков: Трябва да си помагаме хората един на друг, защото все пак сме хора, всеки може да изпадне в тази ситуация.
Илиян Русев – Скури – Фондация „Александър Русев”: Ние искаме да изградим цяла база с рехабилитационни центрове, както трябва да бъде. Когато влезе едно дете вътре за рехабилитация, да започне от рехабилитаторите, после да започне във водата и да има къде децата да ходят безплатно.

В момента Илиян Русев и Теодор Цветков помагат на близо 30 деца. Положителният ефект от водната гимнастика виждат и самите родители.

Павел Борисов: След тазобедрената операция фактически сме така с патерички, но полека-лека се оправят нещата. Стават наистина вълшебства в басейна.
Илиян Русев-Скури, Фондация „Александър Русев”: Във водата има големи резултати, тъй като тя е плътна и всяко едно движение, без значение дали ти го предизвикваш или самото дете, то се получава. Просто всяко едно нервно окончание, всеки един мускул работи. И това е добре за децата.

За да изгради рехабилитационен комплекс, първата цел на Фондация „Александър Русев” е да събере средства за закупуването на терен от 4 дка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Провокативна литературна премиера във Велико Търново
Провокативна литературна премиера във Велико Търново
Сеч на здрави дървета в Шумен
Сеч на здрави дървета в Шумен