НОВИНИ

Шок. Бомба. Лепа Брена

Георги Младенов
от Георги Младенов
15:15, 10.02.2017
5746
Чете се за: 01:33 мин.
Истории
шок бомба лепа брена

Тия дни, когато половината софиянци си седяха вкъщи на студено и жално гледаха бързовара в ъгъла заради спуканата "Топлофикация", един странен спор обиколи социалните мрежи, че и някои медии.

В столицата, там където имаше парно, дойде сръбската турбофолк легенда Лепа Брена. Дойде на частно посещение да гледа тениса на Григор Димитров. Не афишира своето посещение. Медийни глашатаи не обикаляха площадите да бият тъпана. Въпреки това Лепа Брена предизвика интерес. Даде няколко интервюта, едното от които за БНТ.

Целта, между другото постигната, беше да се види една друга Лепа Брена. Да видим Фахрета Яхич от Босна, станала звезда не само на Балканите. Тя е звезда! Истинска, не измислена и превзета! Пълни стадиони, продава музика. Да го направят и други, ама не могат.

Няма сериозно и несериозно изкуство. Има хубава и лоша музика, филми, книги... Между другото на рок концерти съм виждал мъртво пияни, които гледат само с кого да се сбият, на техно партита има дрогирани до припадък, поп фолкът друса телеса и мята салфетки. Всеки според разбиранията си.

Ако ще правим интелектуални шпиц команди, които публично да заклеймяват, това което не им харесва, да си го кажем и да се свършва. Погнусата от този, които слуша в слушалките Лепа Брена или "Менуър" не ни прави по-умни, напротив.

Навремето всеки петък в "Работническо дело" представяха филмите за следващата седмица по кината. Обикновено руски или на ГДР, Полша и Чехословакия, рядко американски, още по-рядко европейски. Между другото тогава т.нар. екшъни бяха по-малко по афишите, отколкото сега, но и това друга тема. Та, кинокритиците, които "презентираха" филмите набързо отбелязваха комедиите и криминалетата и с апломб обявяваха: "И сега няколко заглавия, които не са за масовия зрител...". Въпреки това салоните с "лекия жанр" бяха пълни.

А пък преди 120 години, след Освобождението, сме се разделяли на либерали и консерватори. "Ти либерал ли си или консерва?", сега е: "Ти чалгар ли си или интелектуалец?". Всичко с времето си.

Тъпото разделение не е от вчера, де. Хората слушат чалга и гледат екшъни точно заради пренебрежителното отношение на "интелектуалните" творци. Тези, които не търпят критика, които, като им кажеш, че нещо не ти харесва, те заклеймяват като тъп, неграмотен селтак, защото се имат за свръхумове. Да, Лепа Брена не е Юлия Кръстева, но и от нея човек има какво да научи и чуе.

Мисля си, че не е много "интелектуално" да се взираш само в собствените си много, много тесни възприятия за света и като ревностен, отдаден на "интелектуалната кауза" член на наказателен отряд да заклеймяваш всичко, което е извън тях.

Огледайте се, бе, слезте от измисления си връх. Светът е шарен, колкото и да не ви се иска. Другото е да не гледате телевизия, но така ще изпуснете и "Сляпата Вайша", защото интелектът е многообразие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на Топлофикация-София обеща по-ниски сметки за февруари заради аварията
Шефът на "Топлофикация-София" обеща по-ниски сметки за февруари заради аварията
ВАС отмени решението на ЦИК за резултатите от референдума
ВАС отмени решението на ЦИК за резултатите от референдума