НОВИНИ

Сигнал за злоупотреби в пловдивски ресторант

За нарушение на трудовото законодателство сигнализираха в БНТ служители на ресторант в Пловдив. Част от персонала твърди, че няма трудови договори и работно облекло. Заради наложени санкции от здравната инспекция, хората получават само половината от дневната си надница. Ощетените служители сезираха и областната инспекция по труда в Пловдив, която днес влезе на проверка в ресторанта.

сигнал злоупотреби пловдивски ресторант
bnt avatar logo
от БНТ
22:00, 17.11.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

В началото на септември Мария Димова постъпила на работа като миячка с обещание, че до 10 дни ще подпише трудов договор, а здравните ѝ осигуровки ще бъдат внасяни от работодателя. Вместо това обаче жената твърди, че получавала само дневна надница, която била наполовина от предварително договорената. Нямала и работно облекло, а условията в кухнята били компромисни. Сега търси удържаните си пари.

Мария Димова: "495 лева, има колеги, които трябва да взимат 600, други 1000, има хора, които не са взимали и 10 дена".

Доскорошния главен готвач на заведението също смята, че е ощетен. След множество предписания за отстраняване на нарушения, клиент намерил в ястието си кабърче. От Хигиенно-епидемиологичната инспекция съставили акт на ресторанта за 2500 лева. Тогава управителят заявил, че тези пари ще удържи от заплатите на персонала.

Митко Митев - бивш главен готвач: "В момента човекът се опитва да ни обръща ние да изплащаме тази глоба. Ей това са неплатените надници на миячи, готвачи, и т.н".

Собственикът на фирмата, която стопанисва заведението е категоричен, че не дължи пари на никого от работниците. А трудов договор с Мария не сключил, защото тя не била наета от него, а от главния готвач Митко.

Ангел Ангелов - управител: "Никога не съм я искал на работа, вътрешния екип той реши да си го създава, но въпреки заповедите ми да не работи съм я виждал тук. Но не съм давал разрешение".

За изясняване на трудово-правния спор, днес в ресторанта влезе проверка от Областната инспекция по труда.

Антоанета Хинкова - началник отдел "Административно и правно осигуряване" към Дирекция "Инспекция по труда" - Пловдив.

"Разговаряхме с работниците, те си попълниха съответната декларация. Предстои изискване на документи, за да установим има ли нарушения и какви са те".

Най-рано след две седмици се очакват и резултатите от проверката на Областната инспекция по труда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пенчо Ковачев с премиера на книгата си за Петър Младенов
Пенчо Ковачев с премиера на книгата си за Петър Младенов
Плевнелиев пред БНТ: Не бива да допускаме кризата да прерасне в парламентарна
Плевнелиев пред БНТ: Не бива да допускаме кризата да прерасне в парламентарна