НОВИНИ

Скандал между български висши училища заради Тараклийския университет

Скандал заради филиал в Молдова избухна между Русенския и Великотърновския университети. Причина за раздорите стана желанието на Тараклийския университет да стане филиал на Русенския университет. Ръководството на Великотърновската Алма Матер веднага заяви своето несъгласие и поиска да участва в бъдещите разговори.

bnt avatar logo
от Д. Василева, К. Мерджанова
21:05, 02.12.2016
Чете се за: 00:46 мин.

От Великотърновския университет заявиха, че първоначалната им идея била на базата на съществуващия колеж да създадат свой филиал. По-късно обаче в Молдова се взема решение да се открие самостоятелен държавен университет. Финансирането му се осигурява наполовина от молдовското и от българското правителство.

Проф. Пламен Павлов
"В момента един хуманитарен университет като профил да стане филиал на технически, какъвто е Русенския, за мен е най-малкото нонсенс. И аз тука виждам някакви лобистки интереси."

Велико Търново вече 12 години приема между 40 и 60 студенти от Тараклия годишно. В момента Великотърновската Алма матер е в тежко финансово положение и не може да помогне на молдовското учебно заведение, но настоява да участва в разговори за бъдещето му.

От Русенския университет отговориха, че тук от години се обучават преподаватели и студенти от Молдова. И че най-много държат да помогнат на наши сънародници в чужбина да получат добро образование, каквото може да предложи финансово стабилен университет. Освен това ръководството на Тараклийското учебно заведение имало желание да увеличи броя на специалностите.

Проф. Христо Белоев - председател на Общото събрание на Русенски университет „Ангел Кънчев”
"Ако някой колега счита, че една такава стъпка може да им донесе финансови дивиденти и облаги, дълбоко се заблуждават. Това е една голяма отговорност за българите зад граница."

Академичното ръководство е получило неофициално потвърждение, че Молдовската държава също е съгласна Тараклийският университет да се присъедини към Русенския.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Литовските власти ще ловят шпиони с помощта  на гореща линия
Литовските власти ще ловят шпиони с помощта на гореща линия
Сърбите от северно Косово прекратиха сътрудничеството си с КейФОР
Сърбите от северно Косово прекратиха сътрудничеството си с КейФОР