НОВИНИ

​Скандал в парламента за Изборния кодекс

До последния момент депутатите преговарят по финалните текстове, като единият от тях е за гласуването в чужбина. Заседанието следи Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
11:56, 28.04.2016
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Управляващите от сутринта се събират, за да преговарят по тези текстове, които останаха за приемане от Изборния кодекс. Тъй като не се бяха разбрали, а останалите точки от дневния ред бяха приети, беше дадена и почивка. През почивката разговорите продължиха. След почивката в пленарната зала стана ясно, че правната комисия е внесла допълнителен доклад с останалите текстове от Кодекса. От опозицията обаче обясниха, че заседание на правната комисия не е имало и те не са били извикани на такова заседание. Тогава в залата избухна скандал.

Хамид Хамид, ДПС: Аз и моите колеги обикаляхме и питахме къде ще бъде заседанието на правната комисия. Питах г-жа Александрова, попитах и господин Митев. Господин Казак също пита няколко пъти, господин Попов пита. Какви са тези криминални заседания, госпожо председател? Това не си го беше позволявала даже госпожа Фидосова.
Емил Димитров, Патриотичен фронт: И аз обикалях като колегите от ДПС, защото не знаех къде е и накрая отидох в кабинета на господин Главчев, за да разбера къде е и се оказа, че заседанието е при него. То се проведе, аз разписах съответния документ и всичко беше наред. Може би не сте проявили достъчно активност или сте били незаинтересовани
Данаил Кирилов, ГЕРБ: Не е имало заседание на правна комисия. Докладът в този вид е изготвен за ваше удобство. Аз също търсих и свидетели са ми мнозинството депутати, също си търсих членовете в предходната почивка да ги поканя и да им покажа и да коментираме.
Филип Попов, БСП: Тук току що лъснаха една лъжа и една спекулация. Имаме документ с входящ номер, на който е писано, че е имало заседание на правна комисия и изхождащ от правна комисия и в същото време имахме признания тук в пленарна зала, че не е имало заседания на комисията.
Цецка Цачева, председател на Народното събрание: Поради шум в залата, но не на основание искане от парламентарна група, поради безредиците в залата - 30 минути прекъсвам.

През втората почивка имаше реално заседание на правната комисия. На него разправията по текстовете по Кодекса продължи. Един от спорните текстове е за гласуването на българите в чужбина. Новото предложение е секции да бъдат откривани извън посолствата и консулствата без ограничение в страните от ЕС, а в останалите държави такива допълнителни секции да има само в градовете, в които има над 1 млн. жители. Другият спорен текст, който предстои да бъде гласуван, е президентът да има правомощията да определя дали референдумите и изборите да се насрочват на една и съща дата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търсят кадри за туризма в Добрич
Търсят кадри за туризма в Добрич
15 души са задържани във връзка с бомбения атентат в Бурса
15 души са задържани във връзка с бомбения атентат в Бурса