НОВИНИ

България изхвърля 670 000 тона храна годишно

Парадокс е, че в същото време има над милион и половина българи, които не могат да си осигурят хранене. Ако изхвърляната храна се приравни към порция от 300 грама, то тя би била достатъчна за всички у нас, които живеят под прага на бедност да се изхранват по 3 пъти на ден за цяла една година. Можем да я спасим тази храна и преди края на срока на годност да бъде разпределена. По-евтино е на бизнеса да я унищожи, каза в студиото на "Денят започва" Цанка Миланова от Българската хранителна банка.

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
09:33, 28.04.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Почти половината от храната, която разхищаваме в България, а говорим за 670 хиляди тона, е заради свръхпроизводство и е в сектор преработка. Най-малък е дялът на домакинството, търговските вериги и сектор "Обществено хранене". Това каза в студиото на "Денят започва" Цанка Миланова от Българската хранителна банка.

Дори в световен мащаб се произвежда повече, отколкото е необходимо. За България това е парадокс, защото има стотици хиляди българи, които живеят в тежки материални условия и не могат да си осигурят хранене.

Според Миланова пречи нестимулиращата данъчна среда. Вместо да можем да спасим тази храна и преди края на срока на годност, тя да бъде разпределена, бизнесът я унищожава, защото така е по-евтино.

Ако храната, която се разхищава, се приравни към порция от 300 грама, то тя би била достатъчна за всички над милион и половина българи, които живеят под прага на бедност - ще е достатъчна за изхранването им 3 пъти на ден за цяла една година, каза още Цанка Миланова.

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров, уточни, че храната по-лесно ще стигне до нуждаещите си, ако не се облага с данък добавена стойност.

"Пътят тази храна да стигне до конкретно нуждаещите се е през организации като тази на г-жа Миланова, но мащабът не е достатъчен, защото са изкривени стимулите... Защо храните трябва да бъдат разпилявани, вместо да бъдат дарени?", каза Димитров.

Според него сбърканите стимули кара производителите и търговците да унищожават храната, за да не плащат ДДС, но ако решат да я дарят, тогава данъкът се начислява.

Димитров е един от вносителите на законопроект за улесняване на процедурите за даряване на храна с изтичащ срок на годност, като тя не се облага с данък добавена стойност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Създадоха жена-робот, която води разговор и се шегува
Създадоха жена-робот, която води разговор и се шегува
Тед Круз официално обяви Карли Фиорина за свой кандидат-вицепрезидент
Тед Круз официално обяви Карли Фиорина за свой кандидат-вицепрезидент