НОВИНИ

Скандалният кмет Ценко Чоков остава на поста си

Ценко Чоков остава кмет на Галиче. Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина отказа да свали от поста скандалния кмет, въпреки че преди няколко дни ЦИК изпрати писмо с препоръка правомощията му да се прекратят предсрочно. От 11 месеца Чоков е в ареста, но се оказа, че в закона няма текст, по който той да бъде освободен от кметския пост.

скандалният кмет ценко чоков остава поста
bnt avatar logo
от БНТ
19:40, 03.05.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

9 от общо 11-те членове на Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина гласували против освобождаването на Ценко Чоков като кмет на Галиче.

Казусът се разглежда за втори път, след като през август м.г. Чоков оцеля при подобно гласуване, защото ползвал платен годишен отпуск, уточни председателят на комисията Цветелина Андровска. Сега скандалният кмет отново бил в отпуск, този път неплатен. Очевидно фактът, че селският кмет е в ареста, не е основание да загуби поста си.

Цветелина Андровска, председател на ОбИК-Бяла Слатина: Законът е категоричен с 13 изчерпателно изброени случая, като всеки един, разгледан през призмата на обстоятелствата, няма как да бъде приложен. На днешното заседание точка по точка разглеждахме тези 13 случая и преценявахме дали всеки от тях е съвместим с тази ситуация или не. Законът за местното самоуправление и Кодексът на труда, където няма ограничение за ползване на отпуски позволяват това да се случва.

От Общинската избирателна комисия коментираха, че в закона наистина има пропуски, но не е в техните правомощия да правят предложения за промени. Но очакват или общината, или прокуратурата да поемат тази инициатива, за да не се допускат такива абсурдни ситуации като с арестувания кмет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Абитуриентка от Благоевград разработи GPS за незрящи
Абитуриентка от Благоевград разработи GPS за незрящи
Предствител на международен синдикат на среща с президента Румен Радев
Предствител на международен синдикат на среща с президента Румен Радев