Скоро ще отвори врати първата църква в Бачковския манастир

До няколко месеца ще бъде отворена за посетители първата църква в Бачковския манастир - „Свети Архангели", която няколко десетилетия е недостъпна заради лошото ѝ състояние. В момента стенописите се реставрират от Владимир Цевтеков и неговия екип, които върнаха бляскавия вид и на голямата църква в светата обител.

от БНТ
15:20, 08.09.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

От много години храмът „Свети Архангели" не може да се види от вярващите християни и от туристите, които посещават Бачковския манастир. Предполага се, че е построен за споменаване на братята основатели - Григорий и Абазий Бакуриани.

Стамен Пепелишев - уредник в музея на манастира: Най-вероятно тя е или от края на XI или началото на XII век, тя е от сравнително малкото запазени двуетажни църкви. Преданието говори, че тя е построена с дарения на Алексий Комнин.

Стенописите в храма са направени през XIX век от Моско Велев - българин от Одрин, който е изографисал и основната църква в манастирския комплекс.

Стамен Пепелишев - уредник в музея на манастира: Tя е имала и по-стари стенописи и слоевете са три, може би не навсякъде, защото там, където има направени сондажи на северната стена, не се открива, на южната стена има.

В църквата „Свети Архангели" може да се види т.нар. цъфтящ кръст. Тези изображения са се изписвали масово през XIV век.

Стените са надраскани с различни надписи. Повечето посетители са оставили име и дата на пребиваване, а други са отправили писмена молба към Бога. Сега предстои реставраторите да почистят и грундират образите и да освежат цветовете. Работата изисква много търпение. В купола на църквата вече се виждат и първите резултати от труда на специалистите. В процеса на работата ще се прецени дали част от най-горния слой на стенописите ще бъде свален и експониран на друго място, за да се разкрият и по-старите и представляващи интерес на изследователите творби на незнайни майстори зографи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тайфунът Линглинг взе пет жертви Северна Корея
Тайфунът "Линглинг" взе пет жертви Северна Корея
Над 200 са незаетите места за учители в област Пловдив
Над 200 са незаетите места за учители в област Пловдив