НОВИНИ

Над 200 са незаетите места за учители в област Пловдив

Над 200 са незаетите учителски места до момента в Пловдивска област, но все още вървят интервюта с кандидатите. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието в града под тепетата. Тази година над 5 000 деца се очаква да прекрачат за първи път училищния праг. Едно от най-желаните за работа училища се оказва Математическата гимназия, която е в списъка на одобрените от Министерството на образованието иновативни училища.

bnt avatar logo
от БНТ
14:51, 08.09.2019
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Огромен интерес към вакантните места по различни предмети отчитат от Математическата гимназия в Пловдив. За свободните три позиции по български език и литература са кандидатствали 40 души, толкова са се борили и за двете места по история и цивилизация. Средната заплата на учител без стаж е около 960 лева, но допълните квалификация вдига и възнаграждението.

Веселина Карапеева - директор на Математическа гимназия-Пловдив: Последните години се забелязва как голям процент от хората искат да се завърнат към учителската професия.

Учебната година вече започна за учениците от 5-ти до 7-ми клас, които в момента учат само четири предмета - математика, български, информация и информационни технологии.

Повече от 200 са незаетите учителски места в Пловдивско. Най-остра е нуждата от начални учители.

Иванка Киркова - началник на РУО-Пловдив: В някои от малките населени места, там, където не може да се формира пълен норматив, понякога се случва някои лекторски часове да бъдат дадени на така наречения неспециалист. Това е колега учител с педагогическа правоспособност.

Тази година в областта за закрити 19 паралелки в професионалните гимназии заради липса на ученици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скоро ще отвори врати първата църква в Бачковския манастир
Скоро ще отвори врати първата църква в Бачковския манастир
Километрични задръствания в последния почивен ден
Километрични задръствания в последния почивен ден