НОВИНИ

Чао 90-60-90 - да ядем без угризения?

Промяната, казват, е едно от най-сигурните неща в живота. Била почти винаги за добро и водела към развитие. Обаче ще ви кажа и една „тайна“ – не винаги промяната води до по-добро, има жени, които именно чрез нежеланието си за промяна, достигат небивали висоти. Освен това разклащат един свят, дълго държал статуквото на красотата в рамките на една единствена формула – 90-60-90. Идват интересни времена за този стандарт. Май тази фраза не винаги води до нещо хубаво, но поне не е скучно…

Невяна Попова
от Невяна Попова
17:43, 02.12.2016
Чете се за: 03:18 мин.
Истории
чао ядем без угризения


Ашли Греъм, плюс сайз модел

Ако не ми вярвате, напишете плюс сайз (плюс размер) в интернет търсачката и сами вижте какви неща ще се появят. А именно все повече публикации как женската красота нямала една форма, че освен кльощавите модели, имало и такива с по-пищни форми, които не само се обичали, но и превърнали телата си в модел за подражание. Да, модел, не просто в блог, форум или социална мрежа, вече даже има модни агенции за момичета с наднормено тегло. Те не просто изкарват пари с телата си, които са извън приетата за норма формула 90-60-90, а направо са близо до това да променят изцяло стандарта за красота. Такива модели обикновено са високи 180 см, тежат около 80 килограма и не крият телата си, а дефилират дори по модни подиуми по бельо и бански. И това не е всичко, те се обичат, даже не, това е меко казано, те се обожават, смятат, че няма смисъл от промяна, за да се вмъкнат в размер, който не е за тях. Не си мислете, че не спортуват, правят го, но повече за стегнати форми, отколкото за да са кожа и кости, те дори не си отказват да похапват торти, сладкиши и каквото им душа иска.

Има обаче дори такива модели, които минават всякакви граници. Една от най-известните и скандални плюс сайз модели е Тес Холидей. Тя тежи 118 килограма и е високата 165 см, абсолютно не се притеснява от тялото си, напротив копнее да го показва и дори е подписала договор с едно от най-известните модни списания. Даже окуражава другите по-едри жени да си останат такива.

Разбира се, че има уловка. Намирисва на американско, не кафето, а на манталитета, начина на живот, храненето. Не е тайна, че там имат проблеми с наднорменото тегло, а понеже са много модерни думите толерантност и дискриминация, затова и съществува тази тенденция – наречена бодипозитивинг или нека се обичаме, каквито сме. Явно не успяват да се справят с проблема в Америка и сега се опитват да наложат на целия свят, че е добре да сме с наднормено тегло.

Аз съм с две ръце, за да не обиждаме по-едрите хора, да не ги караме да се чувстват зле в кожата си, но нека не отричаме и факта, че има медицински доказани факти, че мазнините, ако са повече, вредят на нормалните процеси в тялото и то може да започне да боледува. Все пак освен красота има и здраве. Крайностите май не бяха много хубави.

Нека моделите плюс сайз да съществуват и една жена 180 см не трябва да се срамува, че е 80 кг, а такова тяло има своите предимства и красоти. Много от тези модели спортуват, а агенциите, които търсят подобна визия, имат изисквания за стегнато тяло, може с коремче и портокалова кожа, но тя (кожата) трябва да е хубава, стегната и свежа, което си е признак за здраве. От друга страна този модел не ви ли прилича на ренесансовия. Тогавашните художници са рисували женската красота в пухкави тела с коремчета. Спомнете си Венера на Кранах, както и пищните жени на Рубенс.

Винаги съм била поддръжник на тезата, че красотата не може да се сложи в рамки и е хубаво, че днес те се разрушават до някъде. Но е важно да се обясни особено заради децата, че красотата е в здравето и че никакъв модел не може да е фикс идея за подражание, ако няма здраве – нито кльощавия, нито едрия. Това го казвам, защото на децата най-лесно се влияе чрез модели. Поне аз така смятам.

Много е важно какви приказки им се четат, какви дрехи носят, какви играчки им се купуват. И тук искам да спомена, че наскоро се появи нова кукла Барби по модел на една от най-известните плюс сайз еталони за красота Ашли Греъм. Тази кукла няма нищо общо с онази Барби (90-60-90), тя е новата Барби с пищни форми. Няма лошо - стига да се разясни, че здравето е единственият универсален модел за красота, всичко друго са вариации на действителността и не са задължителни. Важно е и да се приемаме каквито сме, без да съдим, но не е нужно всички да си приличаме. Също така ясно трябва да осъзнаем, че каквато и да е модата, красотата е в индивидуалните, често не външни, а вътрешни качества. И се надявам това да не ви звучи като клише, а като една вечна хубава класика.

Пожелавам ви красиви празници, вкусни ястия, щастие, любов, здраве и не забравяйте всяко нещо с мярка, а по празниците може и без. Все пак затова е празният ден, да няма работа и ограничения!

;

Check out my fall collection #beyondxashleygraham for @dressbarn in the lastest #morethan campaign! #beautybeyondsize sizes 4-24

A photo posted by A S H L E Y G R A H A M (@theashleygraham) on

;

Възприятието на красотата се променя - настъпи един мини апокалипсис относно женското тяло и особено касаещ изискванията към пропорциите на фигурата. И тази тенденция постепенно става модел за подражание. И може би скоро ще сме свидетели на това как модата от високомерно, понякога недостижимо, префърцунено състояние, което ти налага рамки, имена, чувство за подражание и принадлежност ще се превърне в нещо близко, топло и меко... като майчина прегръдка…

Дори и да не следите стриктно или въобще никакви тенденции в модата, може да бъдете въвлечени ненадейно в този свят. И колкото и да отричате вече май ходите по улиците с кафе в картонена чашка с капаче като в американските филми – ето, това пак е мода.

Т.е. неусетно, докато отричаме да носим съдрани дънки, вече колената ни са навън, а дупките по панталоните са още по-големи и ние вървим гордо по улиците, изпълнени с хора със същите съдрани гащи, понякога достигащи цени от по 100-150 лева. А баба сигурно вече ви е предложила няколко пъти да ви ги закърпи. Да, можете да й откажете да ви съсипе „модерните“ дънки, но не й отказвайте да ви нахрани хубаво, ето тук баба вече може да е доволна.

Дойде времето, в което излишните килца започват да се приемат за вид красота, може дори и да изкарате някой и друг лев с тях. Да, ако не сте знаели, така стоят нещата днес. Спокойно може да се отпуснете по празниците и да ядете на воля, без да ви гризе съвестта. Утре и кариера може да изградите от излишното по тялото. Много жени вече го правят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станишев: Най-добър вариант са предсрочни парламентарни избори
Станишев: Най-добър вариант са предсрочни парламентарни избори
Оградата на бежанския център в Харманли е напълно завършена
Оградата на бежанския център в Харманли е напълно завършена