НОВИНИ

След КСНС: Към момента няма преки заплахи за националната сигурност на България

Към момента няма преки заплахи за националната сигурност на България, обяви президентът Румен Радев след края на Консултативния съвет за национална сигурност, който заседава 5 часа. Въпреки това, Българската армия изпълнява част от задачите си в ограничен обем, основно заради неокомплектованост и остаряла бойна техника. Темите на съвета бяха „Актуалните рискове и заплахи за националната сигурност на страната, състоянието на въоръжените сили и какви са необходимите мерки“. Участниците обсъдиха обстановката в Сирия и на Балканите.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:07, 19.04.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Дълго и тежко беше заседанието на КСНС, предаде репортерът на БНТ Вера Александрова. Близо пет часа участниците в Съвета обсъждаха основните предизвикателства пред страната, свързани с националната сигурност. Членовете на КСНС се обединиха около мнението, че трябва да се вземат неотложни мерки за модернизация на армията, както и да се издигне социалният статус на военнослужещите. Разногласия е имало единствено по отношение на сроковете на изпълнение на тези цели.

Румен Радев, президент на Р България: Да се актуализират средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019 - 2021 г. в съответствие с приетите ангажименти в Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г. в срок октомври 2018 г. Ако това не стане, продължаваме да излагаме на риск и без това тревожната тенденция за отлив от Въоръжените сили на Р България, недоокомплектоването, невъзможност за поддръжка на техниката и водене на нормална бойна подготовка. Преразглеждане на плановете на МО за преодоляване на недостига на личния състав и набелязване на конкретни мерки - септември 2018 г. Ускоряване на процесите по внасяне на проектите по инвестиционен разход и съгласуване от МС с последващо приемане от Народното събрание - юни 2018 г. Разработване на финансово осигурен план за възстановяване на въоръжението и осигуряване на жизнения им цикъл до снемане от въоръжение - септември 2018 г. И пета точка - тя касае осъвременяването на закона за вероизповеданията, което гарантира защитата на традиционните български вероизповедания и недопускане на радикализация на религиозна основа.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицайката, която беше ранена на футболен мач, претърпя успешна операция
Полицайката, която беше ранена на футболен мач, претърпя успешна операция
Вицепремиерът Каракачанов иска засилване на контрола на ТЕЛК
Вицепремиерът Каракачанов иска засилване на контрола на ТЕЛК