Има ли връзка между случая "Гебрев" и случая "Скрипал"?

Бизнесменът Емилиян Гебрев за момента не коментира нито изявленията на българските власти, нито публикацията в международния сайт за разследвания "Белингкат", която прави връзка със заподозрените за отравянето на Сергей Скрипал. Пред "По света и у нас" Гебрев заяви, че би говорил след заседанието на парламентарната комисия в сряда, която ще изслуша главния прокурор и шефовете на спецслужбите.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:05, 11.02.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Мотивът на Гебрев да поиска възобновяване на разследването за покушението срещу него е, че намира сходство в симптомите, които имал след отравянето, с тези на Скрипал.

Сергей Федотов е дошъл в България в края на април 2015 г. - ден преди да бъде отровен Емилиян Гебрев. Агентът на руското военно разузнаване е пристигнал с полет от Москва на летище Бургас, имал е билет за връщане в руската столица с полет от летище София.

Вечерта, когато е отровен Гебрев, според източници на "По света и у нас", Федотов е бил отседнал в хотел в столицата ни, но това не е бил "Кемпински". На следващия ден е напуснал страната ни през сухопътна граница и се е прибрал в Москва с полет от Истанбул.

Именно агентът Федотов е причина международният сайт за разследвания "Белингкат" да направи връзка между покушението над Гебрев и отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Лондон през пролетта на 2018 г.

Федотов е третият заподозрян за случая "Скрипал", като другите двама Петров и Боширов са сочени за физически изпълнители на операцията.

"Белингкат" отбелязва, че при двете отравяния във Великобритания и България организацията на пътуванията на Федотов е идентична.

Според изданието мотив за посегатеството над Гебрев може да е това, че той продава военна продукция на Украйна или пък, че Русия има интерес към оръжейния му завод.

Според британските спецслужби Скрипал е отровен с "Новичок", а заподозрените за случая са работили под дипломатическо прикритие. Това стана повод в края на март миналата година 29 държави и НАТО да изгонят 156 руски дипломати.

В отговор Москва отзова 146 дипломати на реципрочен принцип. България тогава не отзова служители от руското посолство в София, като каза, че са необходими още доказателства, че службите на Кремъл стоят зад отравянето на Скрипал.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Политическите коментари по темата Скрипал-Гебрев
Политическите коментари по темата "Скрипал-Гебрев"
Сръбската опозиция с бойкот в парламента
Сръбската опозиция с бойкот в парламента