НОВИНИ

Смяна на караула пред Президентството и молебен за 3-ти март

Тържествена смяна на почетния гвардейски караул беше извършена днес пред парадния вход на администрацията на президента за Националния празник на България - 3 март. За да наблюдават церемонията, пред Президентството бяха дошли много граждани, като някои от тях бяха с децата си. По-рано Патриарх Неофит оглави празничния молебен в храм-паметника "Александър Невски".

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев БГНЕС
12:07, 03.03.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Честит и благословен празник на българската свобода! С тези думи се обърна към народа в словото си Негово Светейшество българският патриарх Неофит от храм-паметника „Александър Невски” по време на благодарствения молебен по повод 139 г. от Освобождението на страната.

В молебена патриарх Неофит на няколко пъти спомена и отправи благодарности към Блаженопочившего Освободителя Александър Николаевич /руският император Александър Втори/, Царят Освободител и към всички руски войни, паднали в битки и сражения за свободата на България, като спомена и борилите се за нашето освобождение румънски, молдовски, финландски, черногорски и др. бойци.

„И тази година, третият ден на март, ни събира заедно, за да благодарим отново на Всевишния Бог за великия дар на свободата, която изгря за нас в този ден на далечната 1878 г. Да преклоним глави пред подвига на всички онези, които се потрудиха и отдадоха живота си за нашата свобода и отново да съпреживеем събитията, довели до Освобождението на скъпото ни Отечество. И като имаме пред очи героичната саможертва на загиналите заради нас, да се вдъхновим към още по усърден труд за свободното и независимо, мирно и благословено от Бога бъдеще на обичната ни родина”, заяви Негово Светейшество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътна полиция с допълнителни мерки за натоварения трафик
Пътна полиция с допълнителни мерки за натоварения трафик
Стара варненска къща – лице на рекламна кампания
Стара варненска къща – лице на рекламна кампания