НОВИНИ

Връх Шипка събира хиляди българи на националния празник

Честваме 139-тата годишнина от Освобождението на България. Свобода, вдъхновявала поколения и извоювана с цената на хиляди жертви. Няколко са емблематичните битки, останали в паметта на поколенията, защото са изпяти в песни или разказани в стихове. Много са и онези, които дават не по-малко жертви, но не са толкова известни.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
11:45, 03.03.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Битката на връх Шипка обаче се превръща в събирателния образ на българския героизъм. Шипка не е просто патриотичен мит - именно там руската армия, заедно с българското опълчение, получило своето бойно кръщение в битката при Стара Загора, печелят войната. И днес върхът помни своите герои.


Един от най-емблематичните символи на признателност към подвига на хилядите опълченци, дали живота си за Освобождението на България, е Паметникът на Свободата на връх Шипка. Строежът му започва през 1926 година и приключва за рекордно бързо време – четири години! Днес монументалната скулптура е най-голямата в националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и се посещава от стотици хиляди души годишно.

Паметникът на връх Шипка е висок почти 32 метра. Идеята за създаването му се ражда година след Освобождението по време на първото Учредително събрание в Търново. Предложен е от тогавашните народни представители Петко Славейков и Стефан Берон.

Мая Миланова – Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“: „Отначало се е предвиждало този паметник да бъде издигнат на Орлово гнездо. Но е решено, тъй като самите скали представляват природна и историческа забележителност да не се пипат.“

В основите на паметника е вграден оловен сандък, който и до днес съхранява всички тогавашни броеве на вестници, монети, банкноти и реликви. А в строежа му са участвали стотици доброволци.

д-р Чавдар Ангелов – директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“: „Изграден е от местен камък, който е добиван на място в района на Св. Никола – доломит. Пясъкът е каран на катъри, на мулета, близо един тон е използван за строежа!“

Паметникът представлява пирамида, която напомня за крепостни съоръжения от времето на средновековната българска държава. Величието се допълва от бронзова статуя на лъв.

Мая Миланова – Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“: „След като са изградили паметника са направили макет на лъва и са го поставили върху паметника, тъй като отблизо почти не се вижда, решават този бронзов лъв да бъде на северния вход, където по проект е трябвало да има орел с разперени криле“.

Във вътрешността на паметника има седем етажа. През 1991 година там се открива музейна експозиция. Днес националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ включва 26 паметника, от които 23 руски и три български.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стара варненска къща – лице на рекламна кампания
Стара варненска къща – лице на рекламна кампания
Опознай историята ни, за да я обикнеш
Опознай историята ни, за да я обикнеш