НОВИНИ

Руско-турската освободителна война в картини и документи

В Регионалния исторически музей във Варна беше открита изложбата „Знаци на свободата и героизма", с която се отбелязва 140-годишнината от началото на Руско-турската освободителна война през 1877 - 78 година. Експозицията включва картини, гравюри, фотографии и документи.

bnt avatar logo
от Бистра Варнева
09:03, 03.03.2017
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Идеята на организаторите е проектът да обхване двете години от началото на военните действия до освобождаването на България.

Проф. Валентин Плетньов: Такава изложба не е правена по принцип и е изложба с която поставяме началото на една обиколка из цяла България в музеите, Бургас, Русе до Видин, София националния музей.
Наско Якимов, управител на Издателство "Славена": Искам да отбележа, че център на тази изложба е годишнината, но вторият център е участието на български художници и то на новото поколение български художници, които се докосват до темата на войната. Това ново поколение е запазило чувствителността си към тези проблеми въпреки голямото разстояние във времето. Творбите на Марина и Николай Русеви са в центъра на тази изложба… За пръв път в такова съчетание в България се показват оригинални творби и фотографии. Благодарни сме на Борислав Дряновски и Иво Хаджимишев за текстовете към изложбата.

Включени са копия на официални документи, част от които се показват за първи път. През следващата година в експозицията ще се включат още художници, а представянето ще продължи в Русия, Румъния и Финландия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският съюз разкритикува ситуацията в Македония
Европейският съюз разкритикува ситуацията в Македония
Масово спускане с трибагреници в Пампорово
Масово спускане с трибагреници в Пампорово