САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Туристически маршрути във Врачанския балкан

Националният празник и почивните дни дават възможност за туризъм по патриотични маршрути от нашето богато историческо минало и природните красоти на родината. Едно от белите петна в туристическата карта на България си остава Врачанският регион, въпреки че е свързан с важни исторически събития и предлага уникални забележителности за ценителите на чистата природа.

от Илиана Минковска
10:32, 03.03.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

От опълченския кръст на Околчица до легендарния кораб „Радецки" на Козлодуйския бряг, туристическите маршрути във Врачанско са с обща дължина над хиляда километра. По трасето са пещерата Леденика, водопадите Боров камък и Скакля, скалните феномени Божия мост и Вратцата, а в хилядолетни църкви и манастири са скрити средновековни стенописи. Местните хора обаче смятат, че това богатство все още чака своите откриватели.

Ива Антонова, гр. Враца: Въпросът е, че не се работи достатъчно за популяризирането им, за достъпа до тях, а целият регион разчита на туризма като поминък.

От общината във Враца отчетоха видим ръст на туристическия интерес и пет пъти повече събрани средства само за година. Това се дължи и на предлагането на нови атракции, като фолклорния събор през лятото във Врачанския балкан.

Ирена Николова, гл. експерт по туризъм в община Враца: Надграждаме това, което сме постигнали дотук и търсим по-широко популяризиране на новите събития и затова разчитаме през тази година да постигнем още повече.

От природния парк „Врачански балкан" казаха, че са подготвили интересни маршрути за празничните дни.

Георги Антонов, експерт в ПП „Врачански балкан": По стъпките на Ботев и Вазов, един маршрут който започва от Враца, къщата на баба Илийца, да се качат на Околчица, където в хубаво време гледката е неповторима и още една пътека по стъпките на Ботевата чета, която може да се обиколи за час.

През тази година акцентът е достъпът до туристическите забележителности с нови обекти и ремонти на инфраструктурата, а сред най-важните обекти е реконструкцията на панорамния път до пещерата „Леденика" на стойност 11,5 милиона лева, обобщават от общината.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
За първи биткойнът е по-скъп от златото
За първи биткойнът е по-скъп от златото
​Малайзия освободи задържан за убийството на Ким Чен-нам
​Малайзия освободи задържан за убийството на Ким Чен-нам