НОВИНИ

Софийски градски съд оправда Огнян Донев

Софийският градски съд оправда шефа на "Софарма" Огнян Донев и заместника му Борис Борисов по делото за укриване на над 70 милиона лева данъци. Прокуратурата поиска по 4 години затвор и за двамата, защото не са декларирали данък върху приходите от продажбата на акции на дружеството.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:39, 08.02.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

След близо 4 години съдебни заседания и изслушване на редица експертизи, съдът прие, че не се дължи корпоративен данък върху приходите от блокови сделки с акции и по тази причина оправда Огнян Донев и Борис Борисов.

Огнян Донев, подсъдим: Аз лично се радвам, че с тази присъда съда реално спаси капиталовия пазар в България.

Прокуратурата поиска Донев и Борисов да бъдат осъдени, защото са търгували с безименни акции между свързани дружества и така са реализирали печалба, върху която се дължат общо над 70 милиона лева данъци.

Ина Лулчева, адвокат: Един от доводите, който прокуратурата премълчава през цялото време е, че има становище от НАП с отменен ревизионен акт, който е съставен на едно от дружествата за това, че е трябвало да се плащат тези увеличени данъци и НАП казва, че по тези сделки не се дължи данък, защото това са блокови сделки, не борсови и по тях не се дължи.

Според държавното обвинение, данък се дължи защото акциите са продадени на свободния, а не на регулирания пазар.

Даниела Димитрова, прокурор: Според прокуратурата нещата са много ясни. Значи, по българския закон, блоковите сделки по принцип подлежат на облагане.Това е първото нещо. Когато са сключени извън Българската фондова борса. На следващо място, когато сделките са между свързани лица - в такъв случай бъдете така добри да си платите данъка при пазарни условия. Това е същността на това дело.

Прокуратурата ще протестира оправдателната присъда пред Апелативния съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КТ Подкрепа отбелязва 30 г. от създаването си
КТ "Подкрепа" отбелязва 30 г. от създаването си
Арт посоки с Галя Крайчовска: Хитови премиери излизат на българския екран
"Арт посоки" с Галя Крайчовска: Хитови премиери излизат на българския екран