НОВИНИ

Социалният министър отново увери, че никой пенсионер няма да бъде ощетен

В кулоарите на парламента социалният министър Бисер Петков увери още веднъж всички бъдещи пенсионери, че никой от тях няма да бъде ощетен от новата формула за изчисление на пенсиите влязла в сила от 1 януари 2019 г. По думите му, вече са ясни параметрите на промените в кодекса за социално осигуряване, които ще бъдат внесени в парламента.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
17:21, 22.03.2019
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Предвижда се приемане на преходна разпоредба в Кодекса за социално осигуряване, която да даде възможност в следващите 4 години до началото на 2023 г. пенсиониращите се да избират формулата, по която ще им се изчисляват пенсиите. По тази действала до края на 2018 г. с избор на трите най-добри по отношение на доходите години преди 1997 г. или новата, в която тежест има осигурителният принос от 2000 година насам.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Същевременно ще се даде възможност на лицата, които са подали заявление и на които е отпусната пенсия по новия ред в 6-месечен срок от приемането на тази поправка да могат да поискат пенсията им да бъде изчислена по стария ред.

Социалният министър очаква поправката, която ще внесе правителството в парламента да бъде приета от депутатите и уточни, че промените няма да имат отношение към вече отпуснатите до края на 2018 година пенсии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученически протест за климата в Норвегия
Ученически протест за климата в Норвегия
​Франция забранява жълти жилетки по Шанз Елизе този уикенд
​Франция забранява "жълти жилетки" по "Шанз Елизе" този уикенд