В 16 професионални направления ще има нулев прием догодина

Заради недостатъчно качествено обучение следващата учебна година ще е нулева за 16 професионални направления в десет от държавните ни университети. Сред тях са Софийския и Великотърновския. От друга страна, заради твърде многото висшисти в страната, с 1700 души ще бъде намален броят на студентите- бакалаври в първи курс.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
14:30, 22.03.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:42 мин.
Животът

Сред професионалните направления с нулев прием са "Обществено здраве" на Софийския университет," Политически науки" и "Туризъм" на Великотърновския, "Администрация и управление" на Лесотехническия университет, "Икономика" на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Причината - недобри показатели за качество.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Това са професионални направления, които не сме определили като приоритет. Последните десетилетия в най-голяма степен нерационалното търсене на висше образование избуя в професионалните направления от социалните, стопанските, правните науки, национална сигурност.

В същото време продължава политиката за намаляване броя на студентите в България. Общо догодина новите бакалаври, магистри и докторанти в държавните университети ще са по-малко с 2700 души и ще са около 43 хиляди. Само бакалаврите ще са 37 хиляди или с 1700 по-малко.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Като дял от завършващите гимназиално образование е 68%. Това е по-нисък процент от този, който имахме преди четири години, но значително по-висок от този преди 30 години.

Продължава преструктурирането в системата. Спрямо 2015-та приемът в професионално направление "Администрация и управление" намалява с 73%, в "Психология" - с 48%, в "Право" - с 32%. Обратно - увеличава се приема в приоритетните направления - в "Педагогика" - със 17 на сто, в "Медицина" - 10%, във "Фармация" - с 28. Очаква се без такси да се обучават студентите, които учат химия, физика, математика, религия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нови случаи на африканска чума при диви свине в Силистра и Добрич
Нови случаи на африканска чума при диви свине в Силистра и Добрич
Снимка на посланик Димитър Цанчев стана хит на срещата на върха на ЕС
Снимка на посланик Димитър Цанчев стана хит на срещата на върха на ЕС