НОВИНИ

Продължават протестите на специалистите по здравни грижи

Продължават протестите на професионалистите по здравни грижи за по-високи заплати и по-добри условията на труд. Сестрите се заканиха да протестират всеки ден докато исканията им не бъдат изпълнени.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
10:59, 22.03.2019 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Липсата на кадри в общественото здраве започва да се превръща в сериозен и опасен проблем. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По негови думи много области страдат от огромен недостиг на специалисти заради ниските възнаграждения и липса на възможности за развитие. И най-добрите лаборатории няма как да работят перфектно, ако там няма достатъчно опитни и добре обучени служители, коментира д-р Ангел Кунчев. А проблемът с недостига на кадри става все по-голям.

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор Ние имаме цели области без паразитолози, без вирусолози, без микробиолози, епидемиолозите са по един двама в област. И те изчезват. И всъщност готовността на държавата да реагира при спешна ситуация намалява значително, което е опасно.

Няма интерес от страна на младите хора към работните позиции в общественото здраве. А много опитни кадри се пренасочват към други професии.

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Давах за пример човек с много голям опит, здравен инспектор, на който разчита цяла инспекция, за Бургас става въпрос, която се премести на работа като склададжия за 50% по-голяма заплата. В случая губят всички, най-много държавата.

Според д-р Ангел Кунчев наново трябва да се прегледа системата и да се въведе нов ред, за да се задържат настоящите кадри и да се привлекат нови.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първият подводен ресторант в Европа отвори в Норвегия
Първият подводен ресторант в Европа отвори в Норвегия
Германия увеличава производството на уиски
Германия увеличава производството на уиски