НОВИНИ

Социално слаби деца тренират безплатно футбол

Над 60 младежи в риск имат възможност да променят живота си чрез силата на спорта. Благодарение на фондация "Конкордия" момичета и момчета от различни райони на София могат да тренират свободно футбол на обновеното игрище в квартал "Орландовци".

bnt avatar logo
от Бюлент Мюмюнов
21:00, 12.07.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Футболът е универсален език, чрез който комуникират милиони. Той възпитава и насърчава, подклажда мечти и постила пътя към върха. Футболът е най-значимата част и в живота на подрастващите младежи в софийския клуб "Конкордия".

Петър Крумов, мениджър организационно развитие "Конкордия": Искаме да направим така, че футболът да се превърне в масов спорт и да бъде достъпен за всички. И ако тези деца покажат качества, едни ден да си вадят хляба с това.

В "Конкордия" се състезават отбори от три възрастови групи - играчи между 15 и 18 години, които участват в първенството за юноши старши възраст, и 12-годишни момчета. Развиват и женски отбор, в който засега има 15 момичета. Повечето от състезателите са от ромските гета на София в "Орландовци", "Малашевци","Факултета".

Петър Крумов, Мениджър организационно развитие "Конкордия": Едно от основните правила в нашия отбор е дете, което не посещава училище, не може да посещава и футболния отбор. Това е единственото ни условие.

Заниманията на най-малките води футболният треньор Методи Асенов. Той притежава лиценз С, издаден от БФС, и ръководи отбори от 1990 г.

Методи Асенов, футболен треньор: Като единици децата технически са много добре, но им липсва колективът. Те са свикнали да играят по-самостоятелно - обичат бразилската игра. Повече искат да са като Роналдо, Неймар, Меси.
Дай му топка, дай му фланелка, и той ще играе цял ден. Не мислят нито за ядене, нито за друго. Ние затова искаме да предпазим тези деца - чрез спорта, чрез училище. В бъдеще да бъдат по-разумни и по-развити.

Тренировките са три пъти седмично на обновения наскоро стадион в кв. „Орландовци". Игрището носи името на легендата на Локомотив Сф Атанас Михайлов-Начко, който в ранните си години играе на същия терен.

Марио: Аз като порасна мисля да стана футболист.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАБХ потвърди огнище на Африканска чума при домашни свине в Бургас
БАБХ потвърди огнище на Африканска чума при домашни свине в Бургас
В Пазарджик откриха паметник на оперния певец Борис Христов
В Пазарджик откриха паметник на оперния певец Борис Христов