НОВИНИ

Социалното министерство ще изпълни исканията на родителите на деца с увреждания

Вчера в социалното министерство е проведена среща с представители на организациите на хората с увреждания, коментирани са много въпроси, техните искания и всичко, което днес се заявява на протеста, ще бъде прието. Това увери министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Ще се върви към индивидуализиране на подкрепата на хората с увреждания, допълни той.

bnt avatar logo
от БНТ
08:51, 17.05.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:13 мин.
У нас
Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Така че ако не можем да предложим цялостно решение, да имаме следващи стъпки, които да удовлетворяват исканията на родителите на деца с увреждания. Ще се върви към индивидуализиране на подкрепата на хората с увреждания. Ще предложим Закон за социалните услуги. Това е нов нормативен акт, който ще отделя социалните услуги от социалните помощи, защото сега са регламентирани в Закона за социалното подпомагане. Вярвам, че в този закон за социалните услуги ще бъде постигната тази цел да се индивидуализират тези социални услуги, да бъдат по-иновативни, да може да се очакват и мобилни услуги в домашна среда.
;

Родители на деца с увреждания и лекари от ТЕЛК София излизат на пети национален протест. Повече от 20 организации от над 10 града застават зад исканията им. Протестиращите ще направят жива верига пред Народното събрание и Министерския съвет. Те настояват за Закон за личната грижа, който да осигури достоен и пълноценен живот за децата.

Ето какво казаха пред БНТ част от протестиращите майки:

Мария - майка: Ние искаме закон за личната помощ. Не може да чакаме на програми, не може всички да ги слагат под един знаменател с ДЦП и край. Малки, големи, всякакви. Всеки има различна нужда от помощ. Всеки е със своите потребности.
Валентина - майка: Има спешна нужда от такъв общ електронен регистър, защото в годините ние ходим постоянно, за да се явяваме на комисии и ТЕЛК през 2 години горе-долу, се ходи по лекари за едно и също нещо през една година общо взето. Ако има такъв електронен регистър, когато стане време да ходи човека на комисия веднага може да се види назад във времето този човек как се е развивало заболяването при него
БНТ: Казахме това е пети национален протест. Какво постигнахте до тук и какво не успяхте да постигнете?
Яна: За съжаление това, което се постигна са тези 930 лв., които бяха широко тиражирани в обществото, но те са за една много малка група, дори от децата. Това е само за децата с увреждания над 90%. За всички останали имаше едно увеличение, например за моя син, който е със 75% инвалидност. Увеличението беше с 80 лв.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подкрепи една мечта на младежите от социалните домове
"Подкрепи една мечта" на младежите от социалните домове
Правнучката на Джузепе Гарибалди пристигна във Варна
Правнучката на Джузепе Гарибалди пристигна във Варна