НОВИНИ

Спешни мерки срещу африканската чума по свинете в Сливо поле

В град Сливо поле кметът на общината препоръчва на частните стопани да умъртвят животните си, преди те да се разболеят и заразата да обхване свинефермите в областта. В района се намират три от най-големите свинекомплекси в България, където в момента се отглеждат близо 100 000 животни.

bnt avatar logo
от БНТ
09:32, 30.07.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Тодорка Друмева от русенското село Черешово отглежда в двора си само едно прасе. Наясно е с последиците от африканската чума затова предпочита да умъртви животното преди то да се разболее.

Тодорка Друмева, с. Черешово: Ако моето се разболее, ще се разболее и на съседа. Честно да си кажа няколко дни се двоумихме. Мъчно ни беше. По-добре едно да заколиш, отколкото стотина.

Близо 80 са регистрираните свине във всички единайсет населени места в община Сливо поле.

Валентин Атанасов, кмет в община Сливо поле: Единият вариант е тези от тях, които желаят да си заколят прасетата, да ги съхранят, за да могат да ги консумират. А който не желае - да си спазва всички изисквания, които ветеринарите са наложили. Това е риск.

Двойната ограда и дезинфекцията на всички хора и автомобили, които влизат в свинекомплексите в района са целогодишна мярка срещу разпространението на болести по животните, категоричен е един от изпълнителните директори Вихрен Димитров.

Вихрен Димитров, изпълнителен директор на свинекомплекс: Ако се намери вирус в домашно прасе, тогава в радиус от 10 км се отцепва района и става карантинна зона. За 90 дни трябва да се наложи карантина и тогава какво правим? Искаме да ни се даде коридор и право да търгуваме под контрола на властите.

Към този момент сигнали за заразени или мъртви животни на територията на община Сливо поле няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нараства броят на жертвите след пожарите в Гърция
Нараства броят на жертвите след пожарите в Гърция
Палатков лагер на хора с увреждания в Благоевград
Палатков лагер на хора с увреждания в Благоевград