НОВИНИ

​Спецакция в Агенцията за българите в чужбина, арестувани са над 20 души

Спецакция в Агенцията за българите в чужбина. Арестувани са над 20 души, сред тях - председателят на агенцията Петър Харалампиев и главният секретар. Специализираната прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията разследват организирана престъпна група, заподозряна в корупция и документни престъпления, обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Александър Марков
от Александър Марков
18:03, 29.10.2018
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Близо 8 часа продължиха оперативно-следствените действия в ДАБЧ на "Дондуков 2" в София и в още два града - Кюстендил и Плевен. Официално е образувано досъдебно производство срещу ОПГ в ДАБЧ, разследвана за корупция, длъжностни и документни престъпления. Сигналът за това е подаден до антикорупционната комисия преди 4 месеца.

По неофициална информация, разследването е срещу ОПГ, която е търгувала на черно с българско гражданство. Чрез посредници в Кюстендил и Плевен граждани на Молдова, Украйна и Македония са придобивали фалшиви удостоверения за български произход, след което са кандидатствали за българско гражданство пред Агенцията и са получавали такова. Цената, която е заплащана за тези документи, е по 5000 евро на човек.

;

Акцията на Специализираната прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията започна рано сутринта.

Десетки следователи и служители от Специализираната прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията влязоха в централата на ДАБЧ на "Дондуков 2", започвайки изземвания, претърсвания, разпит на свидетели и служители на Агенцията.

В хода на акцията разследващите са задържали председателя на Агенцията Петър Харалампиев, главния секретар и още над 20 души в София, Плевен и Кюстендил.

Иван Гешев, зма.-главен прокурор: Касае се за производство за ОПГ, занимаваща се с длъжностни престъпления, документни престъпления и подкупи. Към този момент се работи с над 20 лица. Това, което мога да потвърдя категорично, е, че е задържано част от ръководството на ДАБЧ, включително и председателят. И главният секретар, работи се със заместник-председателя.
Антон Славчев, зам.-предс. на Комисията за противодействие на корупцията: Неофициално се появи информация за това, че става дума за търговия с удостоверения за български произход на чужди граждани. В действителност оперативната работа е в насока точно на този вид документи и това, което каза господин Гешев - касае се и за взимане на подкупи.

Разследващите иззеха запечатани компютри и пликове с документи. Служители на Агенцията и хора, кандидатстващи за гражданство, цял ден бяха връщани от следователите.

БНТ: Знаете ли за какво става въпрос вътре?

Йордан Колев, Държавна агенция за българите в чужбина: Не, не знаем.

А разбрахте ли, че Петър Харалампиев е арестуван?

Йордан Колев, Държавна агенция за българите в чужбина: Не, отде да го разберем. Нас тук ни казват - няма да работи Агенцията и точка.

БНТ: Става въпрос, по неофициална информация, за продажба на гражданство, продаване на българско гражданство на чужденци?

Йордан Колев, Държавна агенция за българите в чужбина: Не знам, не знам.

БНТ: Господин Харалампиев последно кога го видяхте?

Йордан Колев, Държавна агенция за българите в чужбина: Преди да излезе в командировка, той беше в командировка няколко дни там във връзка със Световната среща на медиите.

Следователи претърсиха и адреси в Кюстендил и Плевен, където, по неофициална информация, посредници са набирали чужди граждани и са им изготвяли фалшиви удостоверения за български произход. Събраните доказателствени средства бяха предадени в СДВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете почина, след като беше блъснато от влак в Русе
Дете почина, след като беше блъснато от влак в Русе
Откриват новото истанбулско летище
Откриват новото истанбулско летище