НОВИНИ

Свободна ли е сградата на Гимназията по облекло?

На 10 януари Министерският съвет даде сградата на Професионалната гимназия по облекло „Княгиня Мария-Луиза“ на Софийския университет, който заплашваше с протести заради отнета му друга сграда. Оказа се обаче, че Университетът ще я получи с 260 ученици в добавка. Сред реакция на училището стана ясно, че сградата не е свободна, както беше обявено, а в нея тече учебен процес.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:45, 18.01.2018
7608
Чете се за: 01:21 мин.
Още

Голямо е учудването на преподавателите и учениците от Професионалната гимназия по облекло, когато на 8 януари разбират, че сградата на гимназията им била свободна и веднага можела да бъде предоставена на Софийския университет.

Цветанка Танова, учител по математика в Професионална гимназия „Княгиня Мария-Луиза“: Ние се шокирахме всички, не само аз, дори започнаха да се обаждат родители на класните да питат какво става, къде са тия деца, къде учат нашите деца. Ние все пак водим учебен процес и то абсолютно пълноценен процес.

Директорката на училището е предупредена да не дава изявления по случая. Но учители се оплакват на депутати от БСП. Те пък поставиха въпроса в Комисията по образование. Министър Вълчев отговори, че гимназията е със сменен административен адрес и новият е на адреса на друга гимназия - тази по Текстил и моден дизайн. Двете гимназии ще учат заедно.Оказва се обаче, че макар и със сменен на хартия адрес, учениците от „Княгиня Мария-Луиза“ все още са в старата си сграда. Според министъра - заради липса на достатъчно помещения в другата гимназия.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Никога не сме говорили да се мести професионалната гимназия по облекло, ако преди това не се построят тези помещения, за които има проект в двора на професионалната гимназия по облекло, което да позволи двете училища да учат на едносменен режим.

Подходящи условия за преместването щяло да има чак след 2- 3 години. Така че Софийският университет ще си има засега сграда заедно с учениците.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: От наша страна не е казано, че сградата е празна.

Дали е така? Грешка все пак трябва да има. Или на журналистите, или на министрите. Да си припомним какво беше съобщено на 8 януари:


08.01.2018

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Тя ще бъде преместена както това е предвидено, тя вече всъщност е с влязла в сила заповед за промяна на административния адрес, това е още от миналата, по-миналата година, вече 2016-а, в друга сграда в Лозенец.
Владислав Горанов, министър на финансите: Иначе казано, тази сграда е свободна и може да бъде веднага предоставена.

Министър Горанов не е длъжен да знае моментното състояние на една училищна сграда, но и министър Вълчев не го поправя. Вероятности - не чува, не му прави впечатление, не иска да се бърка или и той мисли, че сградата е свободна. И още - явно и журналистите, и министър Горанов, тълкуват думите на министър Вълчев „сменен административен адрес“ просто като преместено училище, но цялото и наистина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Галъп: ​Доверието в президента Румен Радев е с устойчиво ниво около 60%
"Галъп": ​Доверието в президента Румен Радев е с устойчиво ниво около 60%
ДРУГИТЕ новини: Ледени тронове
ДРУГИТЕ новини: Ледени тронове