НОВИНИ

Среща в Министерския съвет за Закона за хората с увреждания

След среща в Министерския съвет, майките на деца с увреждания очакват да се прецизират критериите за представителност и финансиране на национално представените организации. Те от своя страна обвиниха майките и омбудсмана в диктат, който работи в полза само на хората с най-тежки увреждания и заплашиха с протест.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:08, 17.08.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Срещата в Министерския съвет е имала по-скоро координационен характер по умите на социалния министър Бисер Петков, за да може да бъде запознат вицепремиерът Томислав Дончев с постигнатото вчера по време на дискусията.

През 2020-та година ще има институция, която да се грижи за хората с увреждания. Това, което днес е било във фокуса на разговорите, е националнопредставените организации и тяхното финансиране. Социалният министър заяви, че ще се изготвят много ясни и точни критерии какво е национално представена организация, зада се знае и как те ще бъдат финансирани.

От своя страна омбудсманът Мая Манолова поиска ясен ангажимент от страна на правителството относно това, че всички стъпки в подкрепа на хората с увреждания ще бъдат изпълнени, тъй като от началото на следващата година само някои точки от проектозакона ще влязът в сила. Манолова настоява за пълна гаранция, че всичко, което е обсъждано до този момент ще бъде изпълнено.

Мая Стоицева - протестираща: Работим усилено. Очакват резултатите от проверката за национално представените организации и двата милиона, похарчени за регистъра.
Mая Манолова - омбудсман: Поисках ясен ангажимент от правителството, че заложените промени ще се случат. Става дума за помощните средства и медицински изделия трябва да преминат в здравното министерство. Да не дадем възможност фирмите, които ги предоставят да не се облагодетелстват.
;

Днес се стигна до нов разрив в отношенията между протестиращите майки и национално представените организации. От организациите обвиниха майките, че защитават единсвено хората с най-тежки увреждания. От своя страна социалния министър Бисер Петков се опита да парира напрежението.

Веска Събева- председател на асоциацията на родителите на деца с епилепсия: Имаме много забележки. Ние няма да продължим да работим под диктата на протестиращите майки и Мая Манолова. Да създават закони за малка част от хора с увреждания. Ще предприемем действия. Включително и протести.
Бисер Петков - социален министър: Целта на министерството е да постигне баланс на интересите и всеки да припознае своите права. Няма затворени теми. Предлагаме и компромисни решения. Ще разчитаме и занапред на тяхното участие.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полиция и жандармерия в акция срещу шумните сватби и силната музика вечер
Полиция и жандармерия в акция срещу шумните сватби и силната музика вечер
Блокира сайтът на правосъдното министерство
Блокира сайтът на правосъдното министерство