НОВИНИ

До 1 октомври въвеждат пръстови идентификатори за всички болници

Най-късно до 1 октомври ще е абсолютно задължително въвеждането на пръстови идентификатори за всички болници в страната. Единствено чрез този цифров код здарвноосигурените пациенти ще могат да бъдат хоспитализирани. От днес в пет болници в София и Русе системата заработи експериментално. Предвижда се след време пръстовият идентификатор да се използва и при всички останали медицински услуги.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:07, 20.07.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

"В момента, в който светне червено три пъти трябва да натиснете."

25 секунди. Толкова отне на Гергана регистрацията при постъпването й в Окръжна болница. Системата не запазва копие на пръстовия й отпечатък, а създава уникален идентификационен номер от нули и единици. Личните й данни са напълно защитени и няма как някой да й открадне отпечатъка, казват от фирмата, изработила устройството.

Мартин Банков - ръководител на проекта за изграждане на регистрационната система: По никакъв начин тази поредица от единички и нули няма как да върне едно изображение с висока разделителна способност.

Докато Гергана, която вече изпробва устройството е положително настроена към него, то Лъчезар е на различно мнение.

Лъчезар: Не съм съгласен лично, не бих го подкрепил въобще. Като че ли се върви в тази посока всичко да се знае за човека, да няма лично пространство.

Какво ще се случи с пациентите, които откажат да използват системата? И от касата, и от болниците са категорични, че в такъв случай лечението ще им бъде отказвано. Най-малкото, защото болниците няма да си получат парите. Спешните пациенти обаче първо ще се лекуват, а след това ще бъдат регистрирани, уточниха от касата. Системата вече работи експериментално в столичната Окръжна болница.

д-р Славчо Близнаков - директор на УМБАЛ "Света Ана": Пациентите са ни реални и ние не се притесняваме от този начин на контрол, дори напротив, бихме били доволни, защото това ще удостовери нашата реална дейност.

Чрез мобилно приложение пациентите ще могат и да подават сигнал за нередности. С въвеждането на системата ще има по-голям контрол върху парите за здраве, както при банковите сметки, твърдят от касата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангелкова: Следим обстановката в Турция, за да можем да съдействаме на всички
Ангелкова: Следим обстановката в Турция, за да можем да съдействаме на всички
Прокуратурата: Осъдени, психично болни и наркозависими притежават законни оръжия
Прокуратурата: Осъдени, психично болни и наркозависими притежават законни оръжия