НОВИНИ

Стефан Командарев: Когато ми се обадиха за Кан, ми се подкосиха краката

Филмът "Посоки" на Стефан Командарев в официалната селекция на Кан. Това се случва след почти 30-годишно отсъствие на родното кино от фестивала. Българското заглавие ще се бори за наградата в категорията "Особен поглед". "Посоки" е копродукция на БНТ. И още един филм с българско участие в същата категория. "Уестърн" е копродукция между Германия, България и Австрия, в който участват и братя Чучкови. Участниците в конкурсната програма бяха обявени днес, а наш екип се срещна с режисьора Стефан Командарев. За емоцията от добрата новина и очакването за представянето на Лазурния бряг, разказва Айше Сали.

Айше Сали
от Айше Сали
20:45, 13.04.2017
11601
Чете се за: 01:12 мин.
Още

История за събирачите на човешки истории, разказани по "Посоките", към които сме поели. Филм, в който шестима таксиметрови шофьори съпреживяват неволите и комичните моменти в живота на техните клиенти.

Стефан Командарев, режисьор: Когато ми се обадиха по телефона преди десетина дена ми се подкосиха краката. Да не говорим, че те седмица преди това са ми изпратили мейл, който е попаднал в спама. Аз бях в Берлин. Точно завършвахме постпродукцията на звука. Обади ми се директорът на "Особен поглед" - с въпроса: преди 1 седмица ви изпратихме мейл и нямаме никакъв отговор от вас. И тук в Кан се чудим не се ли радват тези хора? Какво се случва?

Стефан Командарев смята, че успехът на неговия филм е резултат на възхода на българското кино през последните години, когато филми като "Безбог", "Слава" и "Урок" взеха награди от престижни фестивали.

Айше Сали: С какво според вас вашият филм ги спечели?

Стефан Командарев, режисьор: Ами ние вече събрахме доста мнения, включително и от Кан. Директорът на фестивала Тиери Фремо в официалната покана каза, че изключително много харесва филма. Има едно много съвременно и европейско звучене за всичко, което се случва днес и в България, и в Европа.

В пътуването с такси и истински случки от живота участват едни от най-обичаните български актьори. Звездния състав, който ни води из софийските улици, включва Асен Блатечки, Ирини Жамбонас, Васил Василев - Зуека, Юлиан Вергов, Стефка Янорова.

Стефан Командарев, режисьор: Цялата палитра на слоевете в България е представена между редовете на таксиметровите шофьори. Те са свидетели и участват в много такива случки. Ако искаме нещо да променим към по-добро, първата стъпка това да се случи е да си дадем реална сметка за състоянието на нещата. Да ги покажем без розови очила.

За наградата в Кан "Посоки" ще се състезава с още 16 филма.

Стефан Командарев, режисьор: Имаме много работа, така че филмът да заеме достойното си място. Ще бъде напрегнато, но пък ще бъде интересно.

Фестивалът ще се проведе между 17 и 28 май, а тази година се навършват 70 години от създаването му. След седмица ще разберем и точният ден, когато българското кино отново ще триумфира на Лазурния бряг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На Велики четвъртък изнесоха Разпятието Христово от олтара
На Велики четвъртък изнесоха Разпятието Христово от олтара
Варненец изобрети шкаф за отглеждане на зеленчуци
Варненец изобрети шкаф за отглеждане на зеленчуци