Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Столична община ще обжалва решението на съда за критериите за прием в първи клас

Административният съд отмени част от критериите за прием на първокласници в София - предимствата настоящ адрес и месторабота на родител в района на училището, както и част от социалните критерии. Решението е по жалба на родители. Прокуратурата също оспорва приетите от Столичния общински съвет правила за първокласниците. Според директора на дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева, общината ще обжалва решението. В същото време вече се работи по промяна на критериите и изработване на нова система за прием в първи клас в столицата.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:16, 15.07.2017 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
Още

Твърде оспорваните от родителите критерии за прием в първи клас бяха отменени от Софийския административен съд. Отпада основният критерий, заложен от Столичната община - 43 точки да се дават, ако настоящия адрес на родителя на първокласника съвпада с постоянния му адрес в границите на определената за училището прилежаща територия. Според Мария Минчева в момента съвместно с просветното министерство се подготвят промени в Наредба 10 за организацията на дейностите в училище.

Мария Минчева, директор на Дирекция "Образование", Столична община: Това, което в момента се обсъжда е именно възможността да има уседналост, т.е. да нямат възможност родителите няколко дни или месец преди да започне кампанията за първи клас те да променят настоящия адрес, което се случи в сегашния прием.

Административният съд отмени и критерия на общината - ако местоработата на един от родителите е в района на училището, детето да получава 10 точки.

Мария Минчева, директор на Дирекция "Образование", Столична община: Както столична община така и останалите институции следва да се съобразят с решението на съда, така че ние коментираме в новата наредба да няма такъв критерий като месторабота, тъй като тя е оспорена.

Отменени са и три от социалните критерии - дете с починал родител, дете от многодетно семейство и дете, настанено в приемно семейство да получават по 20 точки. Според Минчева при обсъжданията тези критерии са били широко подкрепени от родители.

Мария Минчева, директор на Дирекция "Образование", Столична община: Ако съдът счете, пак повтарям, това като незаконосъобразно ние ще ги премахнем в настоящата разработка.

Съдът отмени и възможността училищата да си правят допълнителни критерии за прием. Минчева обясни, че те са заложени, защото при столичните училища често има профилиране още от първи клас, например с езици или музика, и допълнителните критерии са били необходими за отсяване на децата. Сега, общината очаква до 15 септември да бъде готова новата Наредба 10, за да започне създаването на новите критерии и новата система за прием.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отварянето на булевард Руски в Пловдив се отлага
Отварянето на булевард "Руски" в Пловдив се отлага
Пожар в склад за дрехи в района на Казичене, няма пострадали
Пожар в склад за дрехи в района на Казичене, няма пострадали