Столична общината глобява ровещи из контейнерите заради мръсния въздух

За да ограничат източниците на нерегламентирано гориво и замърсяването на въздуха от Столична община проверяват автосервизи - събрали са над 4 400 стари гуми, патрулират из кварталите и глобяват ровещите из контейнерите. Но казват - не може да има инспектор на всяка кофа.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:16, 13.02.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Стари дограми, гуми, дрехи - това предлагат контейнерите - това влиза в печките. Днес Асен е късметлия - кофите са пълни.

Асен: Събираме дърва, че нямаме. И дрехи за децата.

Асен е нарушител според общинска наредба. Затова проверяващите му искат личната карта и му съставят акт - за 300 лева. Дават му възможност да напише възражение. Не може да пише. И акта едва ли ще плати.

От общо над 70 съставени акта за цяла София за ровещи в контейнери - половината - около 30 нарушители са били хванати именно тук в Красна поляна.

Общинските инспектори са на терен всеки ден. Последният случай е от вчера.

Владимир Петров - началник на Районния инспекторат "Красна поляна": Колегите след обход на района забелязват гъст дим, който идва от юбилейна гора. Установяват 4 лица, които изгарят на открито кабели. Може би ги предават по пунктовете за вторични суровини.

И още една мярка:

Йоанна Христова - заместник-кмет на Столична община: По-често да минават сметосъбиращите фирми, за да може тези отпадъци да не се озовават после в двора на някой, който после да ги изгаря.

Виетнамските общежития - комин до всеки прозорец, чернилка по стените. Жителите на общинския комплекс не приемат обвиненията срещу тях.

Георги Методиев: Има много комини, обаче те са на въглища и на твърдо гориво - на дърва. Не е вярно това за гуми.

Вярно е обаче - общежитията са опасни за живеене. Събарянето на първите 3 от 12-е блока започна миналата година.

Иван Чакъров, кмет на район "Красна поляна": Ние сме обещали 12-и блок да бъде съборен. До 2020 година обещаваме да бъде категорично разрешен проблемът.

За да стане това - първо трябва да се осигури нов дом за хората от общежитията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Подновява се работата по новото трасе Пловдив-Асеновград
Подновява се работата по новото трасе Пловдив-Асеновград
​Намереният в британския парламент пакет е съдържал бял прах, който не е опасен
​Намереният в британския парламент пакет е съдържал бял прах, който не е опасен