НОВИНИ

Студът е благоприятен за намаляването на грипните заболявания

Успокоителните думи са на директора на центъра по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев. Ниските температури спират разпространението на вируса, но пикът на грипната вълна тепърва предстои.

bnt avatar logo
от БНТ
09:16, 09.01.2017
Чете се за: 00:34 мин.
У нас


Тодор Кантарджиев: "Ваканцията и студът намаляват разпространението на грипа. Когато хората си останат у дома, когато се намалят до минимум проявите на затворени публични места, тогава грипът намалява. С ваканцията на учениците се надяваме да имаме стациониране, тоест не толкова рязко да се увеличават случаите. Когато един човек е болен, 4 или 5 души около него получават имунитет без да са се разболяли. Те са в контакт с вируса , правят имунен отговор, няма да се разболеят от грип. Не можем да очакваме в една седем милионна България да има пет милиона болни."

По-дневните данни, рязко намаляване на болните от грип няма. Има сериозна грипна епидемия, но според Тодор Кантарджиев, не е по-различна от предишни години.

Тодор Кантарджиев: "Най-важните мерки, които можем сами да вземем срещу грипа са: да не контактуваме често с болни хора; да разговаряме на метър и половина; когато някой киха или кашля да си закриваме устата, най-добре с тоалетна антимикробна кърпичка; когато някой в семейството е болен да носи маска, за да не зарази и другите."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ришкият проход е отворен за МПС до 3,5 т
Ришкият проход е отворен за МПС до 3,5 т
Как спешните екипи се справят в минусовите температури?
Как спешните екипи се справят в минусовите температури?