НОВИНИ

Съвети от инструктор: Как да шофираме безопасно в горещините

От началото на годината по пътищата страната са станали 2968 произшествия, а загиналите са 259. Според Годишния индекс за шофьорско поведение на пътя, човешката грешка е една от основните причини за инциденти. Какво трябва да знаем преди да се качим зад волана и водачите ли са единствените отговорни за безопасното шофиране - вижте в репортажа на Татяна Йорданова.

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 06.07.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
Владимир Илиев, инструктор в академия за безопасно шофиране: Всички шофьори знаят много добре как да се грижат за автомобилите си, но все пак не е лошо преди пътя да проверят маслото в двигателя, охладителната течност, течността за чистачките.

Проверяват се и гумите, а багажът се приготвя така, че да не застрашава никого. И нищо не се слага на стъклото на задната седалка.

Владимир Илиев, инструктор в академия за безопасно шофиране: Дори един телефон може да се превърне в убиец, когато се спре рязко.

На вниманието на шофьора стоят още няколко правила:

Владимир Илиев, инструктор в академия за безопасно шофиране: Важното е да тръгнете достатъчно навреме, да не си поставяте краен час на пристигането, а просто цел да пристигнете. Да поддържате температура в автомобила, която да не е в резки граници с външната. И голямата разлика температурна - отвън и вътре, всъщност влияе върху нашето поведение и нашите реакции. Задължително в горещите дни да спирате поне 2 или 3 пъти за почивка.

Босите крака и високите токчета са забранени.

Владимир Илиев, инструктор в академия за безопасно шофиране: Обувките задължително трябва да бъдат с права подметка, удобни и чувствителни към педалите.

Шофьорите обаче не са единствените, които трябва да внимават.

Владимир Илиев, инструктор в академия за безопасно шофиране: Може да сте убедени, че голяма част от катастрофите стават именно заради невнимателни пътници.

А за клаксоните по пътя, опитният инструктор е лаконичен:

Владимир Илиев, инструктор в академия за безопасно шофиране: За да имаш пътна култура, ти трябва да имаш някаква базова култура. Не пътят е мястото, на което ще се възпитаваме.

Остана малко време за и спорния въпрос:

- Все пак жените или мъжете са по-добрите шофьори?
Винаги съм твърдял, че жените са по-безопасните шофьори, защото жената никога не приема излишни рискове, поне умишлено.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два язовира в Благоевградско имат нужда от спешен ремонт
Два язовира в Благоевградско имат нужда от спешен ремонт
Ден за размисъл преди предсрочните парламентарни избори в Гърция
Ден за размисъл преди предсрочните парламентарни избори в Гърция