НОВИНИ

Светлината като вдъхновение

Младата авторка Габриела Тончева ни отвежда отвъд познатите ни усещания чрез магията на стъклото представени в изложба.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
11:58, 04.03.2017
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Първата среща на Габриела със стъклото е преди 7 години. В една слънчева сутрин, когато минавала през залата, в която се прави стъклото, видяла през прозорците да влиза утринната светлина. Тя така се отразявала в стъклата, които заблестявали в различни цветове, сякаш я призовавала да остане.

Габриела Тончева - автор на изложбата:
Вдъхновяват ме много неща, но най-вече светлината. Светлината е живот, а стъклото е светлина. Това бяха и първите ни срещи. Светлината, която влизаше през прозореца ме накара да се спра и да му обърна внимание.

И така до момента, в който Габриела превръща любовта си към стъклото в своя професия и създава първата си изложба - "Измерения". Младата авторка признава, че я вдъхновяват много неща: околната среда, геометрията, математиката. А всяка нейна творба има своя, специална история.

Габриела Тончева - автор на изложбата:
Например капковите модификации с тях защитих магистърска степен в Нов български университет. Специалното покрай тях е , че моята майка се казва Капка и всъщност тя е едно от моите най-големи вдъхновения в живота като жена и като майка.

Според преподавателката на Габриела - доц. Ружа Маринска при младата авторка има невероятен творчески усет към свързването на стъклото с метала.

доц. Ружа Маринска - изкуствовед:
Изложбата на Габи е забележителна. Това за дебют, казвам ви го най-отговорно като професионалист е невероятно. Тя е усетила душата на материала и в различни версии на стъклото, което е много трудно...

Габриела работи с индустриално и ръчно духано стъкло. Признава, че то е капризно и е много трудно за обработка. Това, обаче, не може да я откаже, защото крайният резултат е това, което я прави щастлива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайски инвеститори с интерес към Добричка област
Китайски инвеститори с интерес към Добричка област
Мъж почина при пожар в Пловдив
Мъж почина при пожар в Пловдив