НОВИНИ

Подготовката за конните надбягвания в с. Маноле

Конните надбягвания са задължителна част от празника на Тодоров ден. Кушиите са емоционални и в тях участват ездачи със специални двуколки и расови коне. На хиподрума край пловдивското село Маноле повече от 30 души от цялата страна днес ще мерят сили, за да излъчат новия най-бърз тандем, който ще носи шампионската титла до следващия празник.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
09:39, 04.03.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

В Маноле всеки, който има кон е специален участник в празника. След дългата зима Тодоров ден е първа възможност за зрелищна надпревара с двуколки.

Победата е важна не само заради новата риза, която е празничен подарък за най-бързия ездач, но и заради възможността собственикът да вдигне цената на своя кон и неговото поколение.

Много от ездачите с опит в кушиите търсят чистокръвни представители на породата расисти коне. Изборът се определя от цената, която стига до 50 хиляди лева за шампион от европейските хиподруми. За това и грижите за животните са специални.

На Тодоров ден вниманието на всички е насочено към надбягването. Повече от 30 тандема участват в празничните кушии, край село Маноле. Състезанието е зрелищно, но и много опасно.

По трасето се впускат в надпревара не само калени в надбягвания жокеи, но и млади момчета, които вече са посветени в тайните на съревнованието. Техниката на езда е специална, а скоростта достига до 60 километра в час.

Тодоров ден е празник с послание за здраве и плодородие. Християнската традиция му дава името Конски Великден. Цялата обредност на ритуала е свързана с бързата промяна на времето и очакване на лятото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Планински спасители са помогнали на трима туристи, затрупани от лавина в Рила
Планински спасители са помогнали на трима туристи, затрупани от лавина в Рила
Варна в очакване на най-голямото музикално шоу на MTV у нас
Варна в очакване на най-голямото музикално шоу на MTV у нас