НОВИНИ

Световните лидери се събират за срещата на Г-7

Световните лидери вече започнаха да се събират в канадската провинция Квебек, където утре започва срещата на Г-7. Кои теми ще бъдат обсъждани, как домакините се готвят за форума и защо след канцлера на Германия - и президентът на Франция, и премиерът на Канада не скриха, че очакват трудни разговори - от Теодора Гатева.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:31, 07.06.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света

В Ла Малбе, на близо 140 км. от Квебек, живеят около 8 000 души. Градчето е популярна туристическа дестинация, известна с красивите си места за разходка и речни круизи. От седмици тук тече трескавата подготовка за срещата на лидерите на 7те най-големи икономики в света. В луксoзен местен хотел домакинът Джъстин Трюдо ще посрещне президентите и премиерите на Великобритания, Германия, Италия, САЩ, Франция, Япония, както и европейските лидери Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск.

;

Те ще обсъждат пет основни теми:

  • икономически растеж;
  • равнопоставеност между половете;
  • сигурност;
  • професиите на бъдещето;
  • климатичните изменения.

Странни и сложни, доминирани от икономиката и митата - такива се очакванията за дискусиите. Причината - американският президент Доналд Тръмп и нестандартният му подход към почти всички въпроси. Като последното са митата върху стоманата и алуминия, срещу които останалите лидери обещаха „решителни мерки“. Заговори се не за Г-7, а за формат 6+1.

Лари Кудлоу, икономически съветник в Белия дом: Винаги съм оптимист: всичко ще се нареди. Винаги се надявам. Това е среща на Г-7 и смятам, че президентът и останалите световни лидери ще се разберат.
;

Отвъд океана не са такива оптимисти, пролича в изказването на френския президент Еманюел Макрон след срещата му с домакина Трюдо.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Разбира се, и за подготовката на срещата на Г-7, която идва в критичен момент и е повод да сравним гледните си точки, да преразгледаме основни теми, като нео-мултилатерализма, който може да бъде икономически, геополитически, или свързан с околната среда.

Ще се коментират и външополитически теми - срещата Тръмп - Ким Чен-ун, разногласията с Русия, влиянието на Китай в глобален мащаб. Форматът е много личен, почти интимен, обясняват анализатори, и допълват, че така по-лесно се решават проблеми и се постигат компромиси. Очакват се и традиционните за тези срещи протести, но повечето от тях са палнирани в Квебек.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специализираният съд още не е решил остава ли Иванчева кмет на Младост
Специализираният съд още не е решил остава ли Иванчева кмет на Младост
Бившият ректор на МУ беше оправдан по обвиненията за безстопанственост
Бившият ректор на МУ беше оправдан по обвиненията за безстопанственост