НОВИНИ

Напрежение между ЕС и САЩ преди срещата на върха между страните от Г-7

Очаква се тежка първа среща на американския президент Доналд Тръмп с европейските му съюзници след решението му да въведе мита върху стоманата и алуминия и санкции за търговия с Иран. Германският канцлер Ангела Меркел се готви за трудни дискусии на лидерския форум на Г7 в Канада. А френският президент Еманюел Макрон обясни с цитат от Бисмарк защо не иска да коментира разговорите си с Тръмп.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:23, 06.06.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Форумът на Г7 в Шарлевоа, Канада, ще започне в петък с обсъждане на икономическия растеж и търговията. Няма как тогава дискусиите да не са трудни, заяви Ангела Меркел пред Бундестага. Тя изрази песимизъм за обща позиция на лидерите на най-развитите икономики в края на срещата им. Както и за вероятността да убеди Доналд Тръмп да се откаже от митата върху стоманата и алуминия и санкциите по отношение на Иран.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Аз, разбира се, ще се опитам да говоря с американския президент за всичките ни разминавания, особено за Иран и митата.

Френският президент пък очаква полезна и честна размяна на реплики с Тръмп. Еманюел Макрон обаче отказа да потвърди, че последният телефонен разговор с американския му колега - за митата, е бил ужасен:

Еманюел Макрон, президент на Франция: Както е казал Бисмарк, ако обясним на хората как се правят надениците, те най-вероятно няма да продължат да ги ядат. Затова обичам хората да виждат вече сготвеното ястие и не съм убеден, че каквато и да било информация от кухнята, би помогнала да им хареса.
;

По повод американските мита Еврокомисията обяви, че ще е готова с ответни мерки идния месец. А външните министри на Германия, Франция и Великобритания настояха в общо писмо до Вашингтон Евросъюзът да бъде изключен от санкции заради търговия с Иран.

В Берлин Ангела Меркел обаче призна, че Европа ще трябва да се оправя сама на международната сцена. Тя се обяви за диалог с Русия:

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Подкрепям преговорите с Русия, въпреки различията ни.

Възстановяването на формата Г-8 обаче е немислимо - анексирането на Крим прави невъзможно повторното приемане на Москва в клуба на най-развитите държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще паднат ли цените на международните разговори в EС?
Ще паднат ли цените на международните разговори в EС?
Скандал в парламента между ДПС и ОП заради смяната на имената на местности
Скандал в парламента между ДПС и ОП заради смяната на имената на местности