НОВИНИ

СЗО предупреждава: Раждане със секцио само при нужда

С около 50% са се увеличили ражданията със секцио в някои страни от Югоизточна Европа. Данните са на Световната здравна организация. Оттам предупреждават, че милиони жени по цял свят се подлагат на риск при раждане с цезарово сечение, което не се налага от медицински фактори. А това може да навреди на майката и новороденото.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
11:36, 16.12.2018
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Емилия Тошева има 4 деца. Родила ги е естествено. Въпреки възрастта е решила да роди и петото си дете без операция.

Емилия Тошева: Мисля, че нормалното е най-добре. Секциото, ако се налага в краен случай лекарите - те си знаят най-добре работата.

Според лекарите България следва световната тенденция за увеличаване на ражданията с цезарово сечение. Обяснението има повече ин-витро бебета и много жени, които отлагат раждането на първото си дете.

д-р Сергей Славов - акушер-гинеколог СБАЛАГ "Майчин дом": Идват да раждат в една по-напреднала възраст, когато така или иначе честотата на цезаровото сечение е нормално да е по-висока. Също така в по-напреднала възраст имаме повече заболявания, повече усложнения на бременността.

Според доктор Славов в България секцио не се прави по желание на пациентката, а само при необходимост.

д-р Сергей Славов - акушер-гинеколог СБАЛАГ "Майчин дом": Дали ще бъде по нормален механизъм или цезарово сечение, трябва да имаме индикация за единия или другия начин на раждане. Така че цезаровите сечения в България са мотивирани.

Акушер-гинекологът твърди, че цезаровото сечение е сравнително сигурна операция, но естественото раждане е по-безопасно за майката и за бебето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова борса в помощ на земеделците
Нова борса в помощ на земеделците
Президентът Радев ще се срещне с краля на Йордания
Президентът Радев ще се срещне с краля на Йордания