НОВИНИ

Безплатни изследвания за Хепатит С в София

Безплатни изследвания за Хепатит С в университетската болница "Царица Йоанна" в София. Много от българите не знаят, че са заразени с вируса и целта на скрининга е те да получат лечение. Здравните организации по света се стремят този вирус да бъде унищожен до 2030 г.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
08:39, 16.12.2018
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Вероятно около 90 000 българи живеят с вируса на Хепатит С и дори не подозират за това. Рисковият контингент са хората, на които им е преливана кръв преди 1992 г. Тогава не са били разпространени тестовете, които се ползват днес в болничните лаборатории.

д-р Йордан Генов - гастроентеролог в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“: Хепатит С спря да бъде опасна болест, може да бъде излекувана за кратък период от време с медикаменти, които не дават странични действия и са с ефективност между 95 и 99%.

В университетската болница "Царица Йоанна" предлагат безплатни изследвания за Хепатит С.

д-р Евгения Пирьова - гастроентеролог в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“: То е много просто - взима се венозна кръв и много бързо ви дават резултат дали сте положителен или отрицателен за антитела към този хепатит.

Хепатит С е заболяване, което се предава основно чрез заразена кръв, включително от употребявана игла за татуировка или пиърсинг. В продължение на години пациентите може дори да не подозират за вируса, защото симптомите са почти незабележими. Лесната умора е един от тях.

д-р Йордан Генов - гастроентеролог в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“: Тези хора, които носят вируса на Хепатит С, стават малко по-разсеяни, малко по-трудно се справят с умствени задачи, работят малко по-зле от колегите си, особено когато трябва да изпълняват сложни задачи.

Хепатит С се лекува напълно безплатно у нас.

д-р Йордан Генов - гастроентеролог в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“: България е единствената страна в Източна Европа, която напълно безплатно осигурява за всички пациенти с Хепатит С лечение без никакви ограничения.

Университетската болница "Царица Йоанна" ще прави безплатни изследвания за Хепатит С и през цялата следваща година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестите във Франция са взели още една жертва
Протестите във Франция са взели още една жертва
Форумът в Катовице подкрепи прилагане на Парижкото споразумение за климата
Форумът в Катовице подкрепи прилагане на Парижкото споразумение за климата