НОВИНИ

Около 1/4 от месечния си доход заделяме за подаръци по празниците

Дни преди Коледа започна пазаруването на подаръци. Десетки българи препълниха магазините в желанието си да намерят подходящия подарък. Данни от изследване показват, че отделяме средно по около 25% от месечния си доход за празнични покупки.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
09:08, 16.12.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

И тази година най-предпочитаните подаръци са смартфоните, бялата и черната техника, козметиката и бижутата. Търговските центрове предлагат намаления на голяма част от артикулите. Повечето хора вече са направили разчет на бюджета.

Много е относително, но някъде 200-300. И човек да направи подаръци на близките си.
Може би около 1000 лева ще отделя. Имам възможност. Подготвила съм ги предварително подаръците - с екскурзии на моите деца.
;

Финансистът Светозар Гледачев обаче смята, че българинът е финансово неинтелигентен и препоръчва да внимаваме с разходите по празниците.

Светозар Гледачев - финансов анализатор: Който не може да си позволи, който няма смисъл да се напъва да направи героични усилия, защото този подарък е само една мимолетна радост. Нека да има някакви подаръци, но не надхвърляйте възможностите си. А в момента българинът прави точно това.

Наблюденията показват, че много хора дори теглят потребителски или бързи кредити, за да зарадват с подарък близките си. По Коледа ръстът на този вид задължения се увеличава с над 10%.

Светозар Гледачев - финансов анализатор: Важното е отношението. Коледа е духовен празник. Парите, които ще изхарчете за безсмислени подаръци, може да направите по някакъв начин да решите вашите житейски проблеми, да инвестирате или в образование на вас, на децата ви или в нещо друго, нещо смислено.

Финансистите напомнят, че веднага след нова година също ни очакват големи разходи, които трябва да сме готови да поемем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледен ретро трамвай тръгва по улиците на София
Коледен ретро трамвай тръгва по улиците на София
Пловдивски първокласници успешно се обучават по метода на Монтесори
Пловдивски първокласници успешно се обучават по метода на Монтесори