Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Пловдивски първокласници успешно се обучават по метода на Монтесори

От тази учебна година в пловдивското училище „Св. Св. Кирил и Методий" 17 деца от 1. клас се обучават успешно по метода на Мария Монтесори. Паралелката е пилотна за общинските учебни заведения в града.

от Антоанета Чакандракова
08:59, 16.12.2018
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Албена Фиданска е един от четиримата учители, обучени да преподават по метода на Мария Монтесори. Вече три месеца тя и колегите ѝ учат децата на самодисциплина и ред в учебна среда, близка до домашната.

Албена Фиданска - старши учител в СУ „Св. Св. Кирил и Методий": Те си събуват обувките, влизат и вече влизат в другия свят - онзи, в който могат и да полегнат, и да поседнат и в същото време през цялото време мисълта, че аз имам работа, която ми е важна, която ми е значима и трябва да я свърша стои в тях.

В Монтесори средата учителят няма водеща роля, а е по-скоро помощник, който работи индивидуално с всяко едно дете. Оценки и емотикони в тетрадките също няма. Вместо тях се провеждат разговори с родителите за развитието на детето.

Албена Фиданска - старши учител в СУ „Св. Св. Кирил и Методий": Това е различното - свободата, редът, който има всеки. Правилата, които сме приели се стараем с тях да създадем ред.

А децата приемат класната стая не като място за решаване на задачи, а като свят, в който могат да бъдат самостоятелни.

Кари: Учим разни интересни неща и ни е по-подредена стаята.

Огромен интерес към метода има от родители, чиито деца са още в детска градина. Цветка Ванкова има син, който посещава в Монтесори група детска градина „Мир".

Цветка Ванкова - родител: От първата година, която постъпи в Монтесори група си пролича как наистина се разви. И за всичко иска да е самостоятелен и да се опита сам да направи даденото нещо.

Отворени врати за родители ще има и през месец април догодина. А амбицията на учебното заведение е през следващата година още една паралелка първокласници да се обучават по метода на Мария Монтесори.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Около 1/4 от месечния си доход заделяме за подаръци по празниците
Около 1/4 от месечния си доход заделяме за подаръци по празниците
Протестите във Франция са взели още една жертва
Протестите във Франция са взели още една жертва