НОВИНИ

Пловдивски първокласници успешно се обучават по метода на Монтесори

От тази учебна година в пловдивското училище „Св. Св. Кирил и Методий" 17 деца от 1. клас се обучават успешно по метода на Мария Монтесори. Паралелката е пилотна за общинските учебни заведения в града.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
08:59, 16.12.2018
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Албена Фиданска е един от четиримата учители, обучени да преподават по метода на Мария Монтесори. Вече три месеца тя и колегите ѝ учат децата на самодисциплина и ред в учебна среда, близка до домашната.

Албена Фиданска - старши учител в СУ „Св. Св. Кирил и Методий": Те си събуват обувките, влизат и вече влизат в другия свят - онзи, в който могат и да полегнат, и да поседнат и в същото време през цялото време мисълта, че аз имам работа, която ми е важна, която ми е значима и трябва да я свърша стои в тях.

В Монтесори средата учителят няма водеща роля, а е по-скоро помощник, който работи индивидуално с всяко едно дете. Оценки и емотикони в тетрадките също няма. Вместо тях се провеждат разговори с родителите за развитието на детето.

Албена Фиданска - старши учител в СУ „Св. Св. Кирил и Методий": Това е различното - свободата, редът, който има всеки. Правилата, които сме приели се стараем с тях да създадем ред.

А децата приемат класната стая не като място за решаване на задачи, а като свят, в който могат да бъдат самостоятелни.

Кари: Учим разни интересни неща и ни е по-подредена стаята.

Огромен интерес към метода има от родители, чиито деца са още в детска градина. Цветка Ванкова има син, който посещава в Монтесори група детска градина „Мир".

Цветка Ванкова - родител: От първата година, която постъпи в Монтесори група си пролича как наистина се разви. И за всичко иска да е самостоятелен и да се опита сам да направи даденото нещо.

Отворени врати за родители ще има и през месец април догодина. А амбицията на учебното заведение е през следващата година още една паралелка първокласници да се обучават по метода на Мария Монтесори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 1/4 от месечния си доход заделяме за подаръци по празниците
Около 1/4 от месечния си доход заделяме за подаръци по празниците
Протестите във Франция са взели още една жертва
Протестите във Франция са взели още една жертва