Танева: На първо място сме в Европа по събиране на опаковки от растителна защита

България е на първо място с 97% по оползотворяване на опаковки от растителна защита. Това обяви при откриването на годишната конференция „За чисто земеделие и сигурна околна среда“ земеделският министър Десислава Танева.

от БГНЕС
11:13, 22.10.2019
Чете се за: 01:12 мин.
У нас
танева първо сме европа събиране опаковки растителна защита

Танева добави още, че бизнесът има намерение да надгради системата за разделно събиране, а министерството ще търси възможности досегашните добри практики да бъдат подкрепени по линия на новата програма за селскостопанска политика.

Председателят на Асоциация растителнозащитна индустрия България и организатор на конференцията Детелин Куцаров обясни, че системата за събиране и управление на опаковки от продукти за растителна защита е стартирала през 2013 г.

„Започнахме да говорим за такава система през 2009 г. Системите в Европа работят по различни начини и затова ние избрахме тази, която най-добре се вписва у нас“, заяви той и добави, че подкрепата на индустрията от страна на държавата е инвестиция в българското земеделие. Той добави още, че секторът иска да бъде отговорен към околната среда и крайния консуматор.

Днешният успех системата постига само за 6 години след въвеждането й в България, докато средните данни за събираемост в различните държави в Европа през 2017 г. са между 60% и 95% от общото количество опаковки, пуснати на пазара. Това става ясно от данните на Европейската асоциация за растителна защита.

Стана ясно още, че годишно у нас се преработват стотици тонове опаковки като от събраните 97% опаковки – 91% са рециклирани, а 9% са обезвредени. Само за година от рециклираните пластмасови опаковки се произвеждат повече от 1000 км. изолационни тръби за оптични кабели, предназначени за изграждане на оптични кабелни трасета за телекомуникационната индустрия.

;

В момента 4000 земеделски стопани доброволно участват в системата.

Преди тя да заработи земеделските стопани са се освобождавали от пластмасовите опаковки чрез изгаряне, заравяне или смесване с други отпадъци.

„Чрез системата земеделските производители в България разполагат с безопасен, а и безплатен начин за освобождаване от празните пластмасови опаковки. Не случайно броят на ползващите системата земеделци, се е увеличил стократно, при това само за 6 години“, добави Куцаров.

В края на форума министърът на земеделието Десислава Танева обяви Георги Хаджийски от Монтана за „Най-отговорен земеделски стопанин“. Той е събрал и предал най-много пластмасови опаковки от растителна защита.

Зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните инж. Николай Роснев обяви, че 2020 е обявена за година на растителната защита и в рамките на инициативата ще обясняват на земеделците какво е растителна защита.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Юнкер: ЕС направи всичко по силите си за уреден Брекзит
Юнкер: ЕС направи всичко по силите си за уреден Брекзит
Путин и Ердоган обсъждат ситуацията в Северна Сирия
Путин и Ердоган обсъждат ситуацията в Северна Сирия