НОВИНИ

Тодор Чобанов:​ Във финалната фаза сме от сагата за къщата на Яворов

Убеден съм, че сме във финалната фаза от сагата с къщата музей на Пейо Яворов, каза заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов. Обществото има нужда да получи своя музей, добави той. Институциите са се споразумели да намерят решение, което ще направи сградата изцяло обществена собственост, отбеляза Чобанов.

bnt avatar logo
от БНТ
09:11, 15.10.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община: Надявам се къщата музей на Пейо Яворов да бъде съхранена в ръцете на обществото. След като стана ясно, че са положени ипотеки на сградата и се появи за продан в процедура на частен съдебен изпълнител, кметът потърси министър-председателя и министъра на културата с желанието обществото да направи всичко необходимо за това знаковата сграда да бъде спасена.

Влизаме в процедура, в която юристите на институциите ще намерят удобен за всички механизъм, който да доведе до доброто решение. А именно Националният литературен музей с наше партньорство, да бъде стопанинът на къщата, както е било винаги досега през годината, каза Чобанов.

Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община: На този етап институциите са се споразумели да намерят решение, което ще направи сградата изцяло обществена собственост. Дали държавна, или общинска и в какви съотношения - ще стане ясно в хода на конкретната юридическа работа.

Каузата, която имаме тук, е по-голяма от финансовото измерение на този въпрос, добави заместник-кметът на СО.

Надявам се още в следващите седмици за къщата на Яворов институциите да изработят ясно механизма и да започне неговото прилагане, добави той.

Надявам се следващата година да се предприемат важни укрепителни действия, защото къщата има сериозни конструктивни проблеми. Те трябва да бъдат преодолени със съответното укрепване, коментира още Чобанов.

Заради дългове и неуредени спорове за имота къщата на Яворов е обявена за продан на цена от 1,6 млн. лева от частен съдебен изпълнител.

Новият собственик Васил Панчев купува къщата на поета през 2015 г. Оказва се обаче, че над имота има все още неизплатена ипотека от предишния ѝ собственик Володя Лозанов. Това е и пречката за сключване на сделка между Панчев и Министерството на културата за замяна на имота, за да стане музеят държавна собственост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътна полиция започва акция за проверка на камиони и автобуси
Пътна полиция започва акция за проверка на камиони и автобуси
Петима жители на Гълъбово са задържани след безредици в ромската махала
Петима жители на Гълъбово са задържани след безредици в ромската махала