НОВИНИ

Социален експерт: Синдромът на ниските доходи е неизбежен заради миналото

Около 1 милион пенсионери взимат минималната пенсия, която ще е 219 лева от догодина, каза съветникът на вицепремиера Валери Симеонов по социалната политика Христина Христова. Според нея синдромът на ниските доходи ще ни преследва още известно време заради ниската база, от която са тръгнали доходите. Тя заяви, че проектобюджетът на държавното обществено осигуряване е съгласуван с всички параметри. Икономистът Лъчезар Богданов пък отбеляза, че броят на осигурените лица расте.

bnt avatar logo
от БНТ
08:27, 15.10.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Христова открои, че пенсиите са на база изработено и че в миналото някои хора са се опитвали изкуствено да повишат доходите си и затова сега има разминаване. Държавата все пак се опитва да пресече злоупотребите, добави тя.

Христина Христова, съветник на вицепремиера Валери Симеонов по социалната политика: При проектобюджетът на държавното обществено осигуряване много внимателно са следени всички макроикономически параметри, тези на БВП, на нарастването на доходите и всичко е взето предвид, както в Швейцарското правило за повишаване на пенсиите с 5,7%. Това решение е взето на база увеличение с 50% на инфлацията, предвид ръста на половината от средния осигурителен доход и за първи път от години имаме такова голямо число.

Тя коментира и минималната работна заплата.

Христина Христова, съветник на вицепремиера Валери Симеонов по социалната политика: Минималната работна заплата от 2000 г. е нараснала повече от 6 пъти и пак сме с най-ниската минимална заплата в целия ЕС. За този проблем се прави нещо. Доста от хората с минимална пенсия получават даже субсидии от държавата, за да я получат цялата, т.е. ако се следва формулата, ще взимат и по-малко. Между 1200 и 1500 лева пенсия трябва да получат около 10 000 човека.

Броят на осигурените лица расте, за последните години наетите на трудов договор нарастват с около 200 000, добави икономистът Лъчезар Богданов:

Лъчезар Богданов, икономист: Важен е не само доходът, на който се осигуряват, но и ръстът на тези, които допринасят в осигурителната система. Имаме 19% икономически растеж и растеж на доходите за две години. За да има по-високи пенсии, трябва да има по-висок икономически растеж. Голямото социално неравенство идва не от ниските заплата у нас.

Най-бедните 20% от населението не са тези, които работят на ниски заплати, а са тези, които изобщо не работят - хора с ниски пенсии, хора с увреждания, които взимат единствено минимална пенсия, отбеляза икономистът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трите грешки, довели до провала на Зеехофер - коментар на Мария Стоянова
Трите грешки, довели до провала на Зеехофер - коментар на Мария Стоянова
Директорът на литературния музей: Няма как да се унищожи къщата музей на Яворов
Директорът на литературния музей: Няма как да се унищожи къщата музей на Яворов