НОВИНИ

Томислав Дончев: Изоставаме с провеждането на регионална политика

Вицепремиерът призова кметовете да обръщат повече внимание на гражданите и да търсят тяхното мнение по ключови проекти.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:01, 28.06.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас
томислав дончев изоставаме провеждането регионална политика

С три основни препоръки се обърна вицепремиерът Томислав Дончев към общините в България. Той е гост на заключителната конференция на Националното сдружение на общините, която се провежда в Боровец.

По думите на Дончев е много важно кметовете да съобразяват проектите си не само с експертите, но и с обществото.

Томислав Дончев, вицепремиер: Трябва да променим модела, с който дискутираме, анонсираме, обясняваме на гражданите какво правим. Естествено то ще фигурира под формата на нормативни изисквания, но призив от моя страна. Живеем в други обществени реалности. За мен това трябва да бъде един от ключовите приоритети и всички свръхусилия в тази посока няма да са излишни.
Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Всички виждаме, че България е различна на север и на юг от стара планина. Наистина една от причините е инфраструктурата, магистрала "Тракия", около която възникнаха нови индустрии, бизнеси и работни места. С изграждането на "Хемус" и вертикалните транспортни връзки очакваме да се преобрази Северна България, защото добрата инфраструктура е предпоставка за икономическо развитие и растеж.

Дончев изтъкна, че вси още в страната не се мисли на регионално ниво, тоест проектите или не надхвърлят общините или са на ниво държава. Това е и една от причините за забавянето на икономическият растеж, по който България е на първи места в Европа, но все още има в пъти по нисък БВП от развитите страни.

Вицепремиерът изтъкна и липсващата жилищна политика на ниво общини, която в момента просто не съществува.

Дончев посъветва кметовете да се активизират, защото разполагаме с още една година, за да поискаме от Брюксел как да изглеждат следващите оперативни програми

Специална презентация за европрограмите направи и кметът на Монтана - Златко Живков. Въпреки постигнатите успешни резултати, общините все още се сблъскват с проблеми - мудна администрация, проблеми с обществените поръчки и липса на цялостна държавна политика

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главният прокурор поиска отнемане на българските паспорти на четирима чужденци
Главният прокурор поиска отнемане на българските паспорти на четирима чужденци
Четирима души са привлечени за лихварство и рекет в Лясковец
Четирима души са привлечени за лихварство и рекет в Лясковец