НОВИНИ

Томислав Дончев за сделката с ЧЕЗ: Ситуацията изискваше нестандартна мярка

В студиото на „Още от деня“ вицепремиерът Томислав Дончев обясни намесата на държавата в сделката с ЧЕЗ с това, че ситуацията е изисквала бърза, нестандартна мярка. Той призна, че това решение не е взето след дълги обсъждания, както е редно за сделка в енергетиката.

bnt avatar logo
от БНТ
19:01, 21.03.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

От една страна по казуса „ЧЕЗ“ стоят реалните рискове и проблеми и от друга - политически „истеризиране“ на ситуацията и се искат различни подходи, заяви в вицепремиерът Томислав Дончев. От правителството се очаква да вземе мерки в сфера, която не е изцяло под негов контрол, допълни той.

Томислав Дончев, вицепремиер: Когато чуждо дружество в чужда държава провежда процедура с много кандидати, за мен е подозрително правителството на страната, в която се осъществява дейността, да знае за избора. Научихме, но по-късно.

Той уточни, че е идвала информация от службите кои са участниците и какви са рисковете.

;

Дончев допълни, че банковите референции от банки, които са готови да финансират сделката, имат малко общо с окончателния списък финансови институции, които ще предоставят средства за финализиране на сделката.

Томислав Дончев, вицепремиер: Става дума за големи банкови институции с безспорна репутация. Не е коректно да цитирам имената им.

Томислав Дончев цитира думите на собственичката на „Инерком“ Гинка Върбакова, че тя стои зад сделката. Той определи като „комично“ обвинението, че премиерът Борисов стои зад сделката.

Ситуацията е такава, че се искаше нестандартна мярка, допълни Дончев и заяви, че не знае Гинка Върбакова да има „опора“ във властта, а правителството не дава повод за такива укори.

По думите на Томислав Дончев всички решения в енергетиката е редно да се вземат след дълги обсъждания с експерти с оглед на далечното бъдеще, но ситуацията с намесата на държавата в сделката с ЧЕЗ не е такава. Той подчерта, че ситуацията е извънредна. Според Дончев са възможни спомени за оставката на правителството през 2013 г., но според него тласъкът на опозицята в подобна посока са разбираеми.

Томислав Дончев, вицепремиер: Напускането на властта за нас никога не е бил особен травматизъм.

Томислав Дончев заяви, че е добре противоречията в коалицията да са публични, за да е ясно кой за каква позиция се бори.

Според вицепремиера е време да се намери институционалният ред да не се позволява на собствениците на язовири да занемаряват задълженията си по съоръженията. Той заяви, че би се радвал, ако такава мярка беше взета по-рано и отбеляза, че е добра стъпката да има централизирано звено, което да следи състоянието на язовирите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Разходка с куче робот
ДРУГИТЕ новини: Разходка с куче робот
И тази година много ниски добиви на мед в Благоевградска област
И тази година много ниски добиви на мед в Благоевградска област