НОВИНИ

25 000 афганистанци са поискали убежище у нас за 25 години

650 хил. чужденци са потърсили международна закрила и убежище в ЕС през 2017 г., отчита Евростат. Молбите са двойно по-малко в сравнение с 2016 година. Германия си остава топ дестинация за бежанците. В България за закрила кандидатстват най-много афганистанци, отбелязва Европейската статистическа служба. През миналата година 1050 афганистанци са поискали статут на бежанци, следват ги иракчаните и сирийците. Защо 9000 чужденци не са дочакали отговор на молбата си за статут и са избягали от България...

Александър Марков
от Александър Марков
18:46, 21.03.2018
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Близкият Изток и Централна и Северна Африка си остават основните източници на мигранти към Европа, сочат и последните данни на Европейската статистическа служба. Двоен спад на подадените за пръв път молби за убежище в Европа, отчита статистиката. От 1,2 милиона през 2016 година до около 650 000 през изминалата. Най-много молби за международна закрила и хуманитарен статут са подадени в Германия, Италия и Франция.

;

В България най-много кандидати за 2017-а имаме от Афганистан - 1050 лица. Следва хората от Ирак - 955, и Сирия е едва трета - 940.

;

Данните за България са още по-интересни предвид факта, че през последните 25 години у нас молби за статут са подали 25 000 афганистанци, 21 000 сирийци и 19 000 иракчани.

;

Джамал е един от хилядите чужденци, потърсили убежище в България. Преди 2 години Джамал идва в София по икономически причини, бягайки от родината си.

;
Джамал, бежанец в България - Всичко проблем. Няма работа, няма за вкъщи, няма нищо. Динар - зеро. - Колко е един динар? - Ооо, десет лева - сто динара.
;

Джамал сега работи в сервиз за автомобили и чака да получи статут. Казва, че би останал тук.

;
Джамал, бежанец в България - Хубаво, хубаво в България. Цу! (целува си пръстите). България няма петрол, но има работа.
;

През изминалата година 3050 чужденци са кандидатствали за статут у нас - с 15 000 по-малко в сравнение с 2016-а.

;
Димитър Киров, нач. на отдел "Качество на производството за международна закрила" - Държавна агенция за бежанците - През 2017 г. молби за международна закрила са подавали предимно граждани на Афганистан, Ирак и Сирия. Като са постановени съответно статут на бежанец за 804 лица, прекратено е производството на 9600 лица, а хуманитарен статут са получили 900. Откази от международна закрила са получили 3048 чужденци.
;

Оказва се, че тези малко над 9600 чужденци с прекратена процедура за издаване на статут, всъщност не са дочакали решението на държавата.

;

Димитър Киров, нач. на отдел "Качество на производството за международна закрила" - Държавна агенция за бежанците - Когато чужденците напуснат без разрешение местата за тяхното настаняване, когато за тях производството не може да бъде проведено, когато не може с тях да бъде проведено интервю, за да може по същество органът да се произнесе - обикновено производството се спира, а след изтичане на 3-месечен срок и прекратява.
;

Афганистанци масово кандидатстват за убежище и в Германия - която си остава страната с най-много приети молби през 2017-а. Германският канцлер Ангела Меркел вече заяви своето очакване скоро Европа да има нова система за миграцията.

;
Ангела Меркел, канцлер на Германия - Имаме еднакъв подход за интеграцията на бежанците, които имат право да останат и да се включат в трудовия пазар. Онези, които нямат право да останат, трябва да върнем обратно в страните им на произход. Надявам се до юни да приемем нова Общоевропейска система за предоставяне на убежище. Тези свои очаквания ще представим на заседанието на Европейския съвет следващата седмица.
;

В преговорите за новата система за миграция, която да замени Дъблинския регламент, ЕС, обаче, остава разделен.

;

През 2017-а статут на бежанец в Евросъюза са получили 220 000 лица. Други 159 000 са със статут на субсидиарна закрила - като жертви на военни конфликти. 63 000 са получили разрешение за пребиваване по хуманитарни причини, отчитат още от Евростат. Изводът е един: миграцията към Европа е двойно по-малка в сравнение с 2015 и 2016-а, когато беше пикът на миграционната криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев посети комплекса Яд Вашем в памет на жертвите на Холокоста
Румен Радев посети комплекса Яд Вашем в памет на жертвите на Холокоста
Жители на Карлово се оплакаха, че улицата им се наводнява след пороен дъжд
Жители на Карлово се оплакаха, че улицата им се наводнява след пороен дъжд