НОВИНИ

След спецакция: Разбиха група за производство на фалшиви евро и документи

ГДБОП и Специализираната прокуратура разбиха канал за производство на фалшиви документи, предназначени главно за албанци. Те пътували с тях предимно към Съединените щати, Канада и Великобритания. Претърсени са над 40 адреса в Пловдив, Русе, Сливен и София. При акцията, в която са участвали и екипи на Европол, са иззети и над половин милион фалшиви евро.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:55, 21.03.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Службите влизат в следите на българската група след сигнал на албанските власти. При претърсване на помещение в Пловдив са открити множество фалшиви лични документи - турски, датски и испански паспорти. Намерени са и подправени документи за работа.

Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура: "Според доказателствата, с които разполагаме тези документи са използвани за трафик на да ги наречем бежанци, но по този начин може да се трафикират всякакъв тип хора."

Документите са продавани на албанска престъпна група, която прекарвала хора основно в САЩ, Канада и Великобритания. Албанците тръгвали със свои документи, като на територията на Европа и Доминикана ги подменяли с българските фалшификати.

Стоян Темелакиев, заместник-директор на ГДБОП: "Мигрантите са заплащали на организираната престъпна група суми от порядъка на 7 000 паунда, за да влязат във Великобритания с цялата логистика по трасето и от 25 000 до 35 000 щатски долара за САЩ и Канада."

Според прокуратурата схемата е действала от няколко години, а хиляди са успели да преминат граничния контрол заради високото качество на фалшификатите. Засечени са и случаи, при които са използвани и откраднати документи за самоличност.

Стоян Темелакиев, заместник-директор на ГДБОП: "Групата е ползвала истински такива като са правили лицата, които ги ползват, максимално близки по външен вид до тези на снимката от документа за самоличност."

Албанците са купували документите в София, където двете групировки провеждали срещите си. В Албания са задържани 40 души, 12 все още се издирват.

Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура: "Две групи са си взаимодействали много добре бизнес партньорски като две търговски дружества."

У нас са задържани 7 българи. Сред тях е и знакова фигура от подземния свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверки в Кюстендил за нарушения на трудовото законодателство
Проверки в Кюстендил за нарушения на трудовото законодателство
Части от китайската космическа станция ще паднат на Земята в идните седмици
Части от китайската космическа станция ще паднат на Земята в идните седмици