САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Жельо Бойчев за комисията за ЧЕЗ: Няма да се стремим да затваряме информация

В студиото на „Още от деня“ зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев заяви, че целта на Парламентарната анкетна комисия за сделката с ЧЕЗ, на която той е председател, е да се отговори публично на ред въпроси. Той допълни, че скандалът около сделката с ЧЕЗ не е предизвикан от БСП, а от „хаотичните“ действия на управляващите и премиера Борисов.

от БНТ
18:31, 21.03.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Има големи очаквания от комисията, отбеляза Жельо Бойчев и подчерта, че ще се направи всичко възможно тя да ги оправдае. Според него управляващите са били поставени в безизходица по въпроса за съставяне на комисията.

Жельо Бойчев: Те първо твърдят, че не знаели нищо за сделката, след това Борисов поиска оставката на министъра на енергетиката. Щом нищо не зависи от нея, защо си подава оставката? Борисов създаде скандала. Същият министър-председател, който продаде 33% от ЧЕЗ, каза, че иска държавата да влезе в тази сделка. Така че въпросите висят.

Няма смисъл българската държава да влиза в сделката по начина, по който си го представя ГЕРБ, поясни Бойчев. Според него държавата трябва да влезе в ролята си, като се промени подходът към управление на държавната икономика: да има ясни бизнес планове и принципи, по които да се управляват. В конкретния казус с ЧЕЗ ще се търси отговорът на ред въпроси, сред които защо се стига до държавна намеса в сделката и как ще се финансира.

;

Ако сделката е прозрачна, ще се потърси отговорността на държавните регулатори, които последни са разбрали за детайлите около сделката, заяви Бойчев.

Жельо Бойчев: Скандалът не го предизвиква БСП в тази сделка, а хаотичното поведение на министър-председателя и управляващите.

Жельо Бойчев потвърди, че Комисията ще се стреми информацията, която придобие, да стане публична.

;

За казуса със статуса на депутата Таско Ерменков във фейсбук, Бойчев уточни, че политиката на БСП винаги е била в съответствие с политиките и решенията на ЕС и НАТО. Той допълни, че всякакви спекулации относно европейската ориентация на БСП за „безпочвени“.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
МО и РСК-МиГ подписаха договора за ремонт на самолетите МиГ-29
МО и РСК-МиГ подписаха договора за ремонт на самолетите МиГ-29
Опасна болест застрашава свинете в България
Опасна болест застрашава свинете в България