ИЗВЕСТИЯ

Моите новини
Модната легенда Джорджо Армани почина на 91 години
Чете се за: 01:45 мин.

ЗАПАЗЕНИ

Традиционна петровска трапеза показаха днес в Етнографския музей в Пловдив

БНТ2-Пловдив от БНТ2-Пловдив Т. Матева, Н. Ангелова
Всичко от автора
A+ A-
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Днес е Петровден. Жените приготвят ястието "бял мъж". В Етнографския музей в Пловдив днес показаха традиционна петровска трапеза. По време на седмицата на занаятите в Етнографския музей в Пловдив винаги почитат и Петровден.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
Грозделина Георгиева - уредник в Етнографския музей в Пловдив
"Петровден е един от най-важните летни празници,защото поставя началото на жътвата и неслучайно днес се казва, че Свети Петър позволява да се работи до обяд, а след обяд - не, за разлика от Свети Павел, който в някои райони се празнува на следващия ден, защото се казва, че Свети Павел ще изгори нивите."

На този ден на трапезата задължително трябва да има петровско пиле. Не може да се мине и без така наречения "бял мъж". Легенда разказва как се появило това ястие.

Стефана Минчева - уредник в Етнографския музей в Пловдив
"Един ден жените жънели на нивата - лято като сега, 42 градуса. Не смогли да смогнат да ожънат и тогава се появил един конник с бели дрехи и слязъл от коня, взел един сърп и до икиндия ожънал цялата нива."
Грозделина Георгиева - уредник в Етнографския музей в Пловдив
"За да се отблагодарят, го поканили на обяд при тях, но се разтопило маслото и сиренето и какво направил Свети Петър - нали си е светия, стрил малко жито върху разтопеното масло и сирене и станала каша, която да ядат."

Това ястие нарекли "бял мъж". В чест на светеца се приготвя винаги на Петровден. Традицията пазят и в пловдивския Етнографски музей.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?