Днес е Петровден. Жените приготвят ястието "бял мъж". В Етнографския музей в Пловдив днес показаха традиционна петровска трапеза. По време на седмицата на занаятите в Етнографския музей в Пловдив винаги почитат и Петровден.
Грозделина Георгиева - уредник в Етнографския музей в Пловдив
"Петровден е един от най-важните летни празници,защото поставя началото на жътвата и неслучайно днес се казва, че Свети Петър позволява да се работи до обяд, а след обяд - не, за разлика от Свети Павел, който в някои райони се празнува на следващия ден, защото се казва, че Свети Павел ще изгори нивите."
На този ден на трапезата задължително трябва да има петровско пиле. Не може да се мине и без така наречения "бял мъж". Легенда разказва как се появило това ястие.
Стефана Минчева - уредник в Етнографския музей в Пловдив
"Един ден жените жънели на нивата - лято като сега, 42 градуса. Не смогли да смогнат да ожънат и тогава се появил един конник с бели дрехи и слязъл от коня, взел един сърп и до икиндия ожънал цялата нива."
Грозделина Георгиева - уредник в Етнографския музей в Пловдив
"За да се отблагодарят, го поканили на обяд при тях, но се разтопило маслото и сиренето и какво направил Свети Петър - нали си е светия, стрил малко жито върху разтопеното масло и сирене и станала каша, която да ядат."
Това ястие нарекли "бял мъж". В чест на светеца се приготвя винаги на Петровден. Традицията пазят и в пловдивския Етнографски музей.